Реклама / Ads
4| 4367 |16.01.2020 НОВИНИ

Валерий Тодоров: Важни са конституционните промени в Русия, започва нов перод

.
Валерий Тодоров
Важни са конституционните промени в Русия. Обявените от Путин предложения за властови промени в страната и оставката на Медведев показват началото на преходен период с определени цели.
 

Това заяви бившият кореспондент на БНР в Москва Валерий Тодоров пред националното радио.

 

“Това е действително шокова новина. Рядко се случват такива промени и оставки на цялото правителство. При това промяната очевидно е обсъдена и решена в много тесен кръг, тъй като изненадата беше пълна за самите министри, за самото правителство. Всъщност влиза се в нов период на трансформация на властта, подготовка за нов преход, това става изключително важен медиен международен фон. Старият международен ред вече не съществува, новият не е създаден. Националните приоритети стават доминиращи в политиката на повечето от страните. И като резултат, виждате тази промяна на правителството, която кореспондира с промените в световната политика“, коментира Тодоров.

 

 По думите му, важна промяна е приоритетът на националното законодателство над международното право. „От една страна президентът прави нови баланси във властта, от друга властта на президента се засилва, като даже той засилва контрола си над конституционния съд. Въпреки че правителството ще се утвърждава вече от Държавната дума, решаваща ще е позицията на президента. Тъй като той, както и преди, при отказа на Държавната дума ще има правото да разпусне Държавната дума“, каза още той.

 

Според Тодоров  става дума за двойно осигуряване. „От една страна вече схемата Путин-Медведев се премества в друга област. С новата конституционна промяна влиза като конституционен орган Държавният съвет. Не е ясно дали Путин ще бъде и председател на Държавния съвет по-нататък заедно с президентската власт, но ясно е, че това става важен орган в управлението на държавата. Също така Съвета за сигурност, председател там е Путин, негов заместник ще стане именно бившият вече премиер. По този начин се запазват водещите фигури в руската политика, като същевременно се отварят възможности чрез преструктурирането на властта да се търси една по-широка платформа на промени…“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6568 |23.12.2019 Валери Тодоров: Отстраняването ми от СЕМ е тревожен знак за медийната ни среда . 3| 4987 |20.12.2019 Валерий Тодоров отпада от надпреварата за генерален директор на БНР . 2| 4717 |16.11.2019 Адвокат: Причините за смъртта на дете в болница са по-важни от анатемосването на един лекар . 2| 4174 |05.11.2019 Живко Тодоров: Има нужда от промяна, където ГЕРБ загуби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads