Реклама / Ads
3| 5989 |22.01.2020 НОВИНИ

Валя Ахчиева: Топката за кризата в Перник отива към МРРБ

.
Валя Ахчиева
„След нашето разследване топката за кризата в Перник отива в полето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), защото то отговаря за всички ВЕЦ-ове, язовири и за състоянието на водопреносната мрежа. Тук има много сериозни пропуски“.
 

Това каза пред БНР журналистът Валя Ахчиева, която прави разследване за изчезналата вода на перничани.

 

„Никой не е отчел от 2014 година насам, след едно депутатско питане на „Атака“ в Народното събрание за състоянието на язовира и на ВЕЦ-а, че ВЕЦ-ът е изключително амортизиран и никой не си е направил труда да направи изчисления, да извика специалисти и да види какво казва науката за тези съоръжения, че гълтат повече вода и че тя вероятно отива за някого, на когото е нужна, без да се отчете и без да се плати. Още тогава е трябвало да бъде спрян ВЕЦ-ът. Но ако той бъде спрян, то тогава ще трябва да се спре и водата, която отива за някъде, неотчетена и неплатена“, отбеляза Ахчиева.

 

По думите ѝ, ако някой мисли сега да реши проблема, преди всичко трябва да се спре работата на ВЕЦ-а и някой да накара промишлените предприятия, след като имат разрешителни за водовземане от река Струма, да си вземат водата оттам: 


„В регистъра на „Басейнова дирекция“ - Благоевград, има още разрешителни, написани за „Стомана Индъстри“, и има действащо разрешително те да си вземат вода от Струма и от язовир „Пчелина“, но нищо от това не се е случило. Те си взимат вода от язовир „Студена“, която е евтина, чиста и гравитачна... Но този язовир, създаден за хората, трябва да си остане за хората. Трябва да се потърси отговорност на всички министри на регионалното развитие и благоустройството от 2014 насам и на тези на околната среда и водите от 2002 година насам“.

 

Валя Ахчиева разказа част от разкритията, направени по време на разследването ѝ:

„Според дневника на язовира декларираната вода, която би трябвало да минава през ВЕЦ „Студена“, вземайки вода от язовир „Студена“, не е тази, която отговаря на реално потребеното количество вода за електроенергия. ВЕЦ „Студена“ е много амортизиран и поема много по-голямо количество вода… ВЕЦ-ът е конструиран така, че водата тръгва от язовира по една обща тръба и за хората, и за промишлените нужди.

 

Тази тръба минава през ВЕЦ-а, произвежда електроенергия и отново в обща тръба водата се отправя към града. Има разклонение на тази голяма тръба, мери се количеството, което отива в пречиствателната станция за питейно-битови нужди. Другата вода по другите тръби за „Стомана Индъстри“, за ТЕЦ „Перник“ и за екологични нужди не се мери там, откъдето тръгва“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4660 |18.01.2020 Хомеопат: Грешка при грип е да се сваля температурата . 15| 5387 |15.01.2020 Корнелия Нинова: Работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България . 5| 3767 |08.01.2020 Либийски офицери осъдени да заплатят половин милион на Валя Червеняшка . 12| 10705 |07.01.2020 Нено и другите отговорни за водния режим прехвърлят топката на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads