Реклама / Ads
2| 4072 |11.05.2016 НОВИНИ

Вълнения в БНР, СЕМ му избира шеф

.
В стегнат и динамичен формат в Съвета за електронни медии текат събеседванията с кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Желаещите да оглавят радиото са 12, а изслушванията са в три поредни дни – днес, утре и в петък. Всички кандидати ще имат на разположение до два часа, за да представят концепциите си. Днес са Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски и Светослав Костов.
 
В концепцията си бившият генерален директор на БНР Александър Велев залага на детайлното изследване на аудиторията, на прецизиране на програмните схеми, на прозрачност в управлението. Сред проблемите на БНР той открои спадащия пазарен дял, застаряващата аудитория, сегментирана в малки селища и влошено качество на програмите:

 

Това, което замисляхме като „Преди всички“, „Хоризонт до обед“, „12+3“, „Нещо повече“ в момента се е превърнало в еднотипна програма, в която вървят едни и същи безкрайни телефонни разговори. Велев говори за нереформираната система в БНР, която работи без ясни правила: Новите технологии водят и до преструктуриране вътре в радиото. Нямаше плавен преход към нови професии, отмиране на други е цялостна структурна реформа. Александър Велев планира детайлно изследване на аудиторията, а концепцията му се опира на четири основни пункта: качество, реформа, доверие и диалог.

 

Втори пред СЕМ изложи своята управленска визия журналистът Петър Волгин. Той акцентира върху кризата в БНР и заяви, че ще предложи операция „Чисти ръце“ – ДАНС и прокуратурата да извършат много сериозна проверка. Това, което липсва на радиото, е да бъде наложена персонализацията. В телевизията можеш да говориш абсолютни баналности и пак да си известен, защото образът ти се вижда. Но ако имаш силни личности, хора, които знаят какво и как да кажат, то тогава те ще станат популярни, защото говорят умни неща. Петър Волгин предвижда засилване на международната линия и присъствието на международната политика в програмата, защото по думите му живеем в тотално свързан свят. Според Волгин само предаването за външна политика и анализи „Събота 150“ далеч не е достатъчно. Той залага на откриването на нови кореспондентски пунктове, защото:

Това е най-важно в днешния свят – хората искат да знаят какво се случва по света, защото вече са граждани на този свят и когато се качват на самолета за Виена или Вашингтон трябва да знаят какво става там. Волгин се обяви против евентуалното сливане на БНР и БНТ, защото това би довело до тотално обезличаване на Радиото за сметка на Телевизията. Той планира подписване на Пакт за независимост с основните политически сили за ненамеса в работата на радиото. Журналистът има и специална идея за вечерните часове на "Хоризонт", а именно - водещи да са хора с различни възгледи, не само политически.

 

Този следобед пред медийния регулатор концепциите си излагат още Георги Василски и Светослав Костов.

 

В четвъртък, на 12-и май, за събеседване ще се явят Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров и Христин Стрижлев. В петък жребият определи концепция за БНР да представят Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев, Валерий Тодоров.

12 кандидати за генерален директор на БНР бяха допуснати до събеседване от СЕМ, след като Михаела Божидарова отпадна от конкурса по документи, тъй като не е представила доказателства, че вече не е съдружник в търговско дружество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5070 |08.05.2016 Премиерът: Избирам правата на хората пред стабилността . 0| 4159 |24.04.2016 Омбудсманът ще се произнесе за избирателния кодекс . 0| 4553 |24.04.2016 Избират Карадайъ за председател на ДПС . 0| 3992 |19.04.2016 Да се създаде избирателен район за чужбина, реши правната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads