Реклама / Ads
26| 8303 |06.11.2023 НОВИНИ

Ваня Григорова и БСП ще оспорват резултата от изборите в София

.
“Ще направим това, което демократичният процес ни позволява”. Това заяви на пресконференция днес Ваня Григорова, която остана втора в битката за кметския пост в София. Тя посочи, че ще се търси оспорване на изборния резултат след балотажа вчера, който бе спечелен от Васил Терзиев.
 

"До последно ще се борим за всеки глас. Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние – това означава между 3 000 и 5 000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави г-н Васил Терзиев, ако или когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни", заяви Григорова. 

 

"Изборните резултати са почти готови, на сайта на ЦИК една малка част от резултатите не са публикувани, макар че вече имаме решение на ОИК. Данните, ако са истински, показват, че има двойно увеличение на хората, които са повярвали в нас и са ни подкрепили между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям“, добави тя.

 

"Срещу нас беше впрегнат целия властови, финансов, технически ресурс, с който разполага сглобката в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки това, водим в 13 от 24 района", посочи още Григорова. 

 

"До последно ще се борим за всеки глас", каза още тя. 

 

"Оспорването на изборите има правен ред. Ще обжалваме решението на ОИК, с което е обявен изборът на кмет. По закон имаме едноседмичен срок да обжалваме", обясни Иван Тиков, лидерът на столичните социалисти, представляващ Местна коалиция "БСП за България".

 

“Ваня беше кандидатът на софиянци, за които София бе не майка, а мащеха. Заради тези хора нямаме право да се откажем. Ще водим битка за всеки глас”, посочи още той.

 

“Няма да допуснем победата да ни бъде открадната”, заяви Тиков и подчерта, че ще се ползват всички законови начини за това.

 

“В момента извършваме проверка - броим глас по глас, протокол по протокол”, каза още той. 

 

“Имаме достатъчно основания да оспорим крайния резултат от изборите”, твърди Тиков.

 

Тиков подчерта, че не се говори са касиране на изборите, а за оспорване на изборния резултат.

 

"При всички грешки, които виждаме и разлика от резултат под 5000 гласа, ще настояваме за проверка", уточни той. 

 

"Не водим битка срещу машини или Изборен кодекс, а поставяме под съмнение резултата от изборите в София", обясни Тиков.

 

Бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, който е част от екипа на Ваня Григорова, посочи, че ще използват всички законови средства и всички грешки, които са допуснати в изборния процес. По думите му имат достатъчно основания, за да оспорят крайния резултат от изборите.

 

"Няма да допуснем победата да бъде открадната", категоричен бе той.

 

Кирилов заяви, че има и морален аргумент за оспорване на резултатите заради липсата на доверие към изборния процес. "Машините са удостоверени неправомерно", заяви Кирилов. Според него има нарушение на Изборния кодекс, тъй като няма генериран еднозначно хеш код, който да гарантира сигурността на машините.

 

"Смятаме, че имаме достатъчно основания да бъдат оспорени резултатите, тъй като само с машини на изборите вчера са гласували близо 200 000 гласоподаватели, което означава, че ако машините не са удостоверени надлежно, те не би трябвало да бъдат използвани в изборния процес", коментира още Кирилов.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4499 |06.11.2023 Борис Бонев е номинацията на ПП-ДБ за председател на Столичния общински съвет . 5| 4465 |06.11.2023 По-младите избиратели в София са гласували за Васил Терзиев. Повече жени са подкрепили Ваня Григорова . 3| 4514 |06.11.2023 Мачът България-Унгария в Пловдив и без публика . 10| 19997 |06.11.2023 Кръв в Обетованата земя. Част I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads