Реклама / Ads
1| 4911 |16.04.2018 НОВИНИ

Външните министри от ЕС подкрепиха ударите в Сирия

.
Външните министри на ЕС приеха на срещата си днес в Люксембург обща позиция за Сирия, в която подкрепят ударите на САЩ, Франция и Великобритания по цели на режима в Дамаск.
 

В документа се посочва, че сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалното хуманитарно положение в страната и за страданията на сирийския народ, отбелязва БНР.

 

Министрите категорично осъждат химическата атака в град Дума и я определят като сериозно нарушение на международните правни норми. Те оценяват целенасочените американски, френски и британски удари по места, произвеждащи химически оръжия в Сирия, като „специфични мерки, предприети с единствената цел да се предотврати по-нататъшната употреба на химически оръжия и вещества от страна на сирийския режим, за да избива собствения си народ“.

 

Преди заседанието Щефен Зайберт - говорител на германския канцлер Ангела Меркел, обяви, че според Берлин сирийският президент Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес, но в краткосрочен план това е невъзможно.

 

Външният министър на Германия Хайко Маас се обяви за възобновяване на диалога с Москва. „Независимо дали ни хареса, или не, без Русия сирийският конфликт не може да бъде решен. Решението на конфликта е в ръцете на всички, които имат влияние в региона. Едва ли някой може да си представи, че човек, който използва химическо оръжие срещу собственото си население, може да е част от решението“, каза Маас.

 

Тази позиция се споделя и от външния министър на Люксембург Жан Аселборн: „Убеден съм, че Русия също иска да излезе от това блато. Затова ние - ЕС, трябва да стиснем зъби и да се върнем към нормален, разумен диалог с Русия. Само така ще се приближим към разрешаването на сирийския конфликт“.

 

Европейският съюз е „единен в много важен момент“, в който трябва да предотврати употребата на химическо оръжие, коментира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

 

На срещата си в Люксембург министрите заклеймиха единодушно и офанзивата, провеждана от Асад с руска помощ срещу бунтовниците, и призоваха за незабавно примирие в Сирия. Те дадоха да се разбере, че ЕС съюз ще обмисли допълнителни санкции срещу сирийския режим, но не и срещу руския му съюзник. Съединените щати огласиха планове за допълнителни санкции срещу Москва по-рано днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4862 |15.04.2018 Външните министри от ЕС се събират в Люксембург . 14| 20037 |13.04.2018 Татяна Дончева: Пеевски държи на каишка половината от министрите . 1| 5225 |12.04.2018 Радев се срещна с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина . 2| 5892 |08.04.2018 Тръмп: Русия и Иран подкрепиха животното Асад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads