Реклама / Ads
0| 3083 |27.03.2022 НОВИНИ

Външно: В непрекъснат контакт сме с блокираните моряци на корабите ”Рожен” и ”Царевна”

.
МВнР
Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите ”Рожен” и ”Царевна”
 

Това заяви за БНР ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е неъвзможно, обясни Марков: 

 

"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".

 

Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтегени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция: 

"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".

 

От 17 българи на борда на кораба Царевна само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".

 

Близки на моряците от блокирания на пристанището в Мариупол кораб "Царевна" поискаха от властите у нас незабавна евакуация на екипажа. По думите им корабът вече е с поражения от военните действия. Информацията беше потвърдена за БНР и от МВнР. 

Близките на моряците дадоха изявления съвместно с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който остро критикува властите и призова правителството спешно да разговаря с украинската страна:

 

"България точно в ей такъв момент, за тази цел, поддържа своите специални части. Хората, които се отбраняват в момента от Азов най-вече, верятно искат да използват тези кораби като последно средство, за да използват не само българите, защото има и други чужденци там, като заложници. В тази ситуация България, ако не можеше да постигне споразумение с Москва или с Киев, да си изпрати своите специални части там, на място".

 

По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане, а моряците имат храна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2833 |10.03.2022 „Възраждане“ иска разследване на членове на МС за контакт с чужди посолства . 0| 3011 |09.03.2022 МААЕ: Изгубен е контакт със системите за наблюдение в Чернобил . 0| 2936 |21.02.2022 Говорителят на Външно: Няма българи, настанени в гръцки хотели след пожара на ферибота . 0| 2850 |20.02.2022 Говорителят на Външно: Не мога да потвърдя, че двама българи от ферибота са се качили на хеликоптер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads