Реклама / Ads
0| 2346 |18.08.2022 НОВИНИ

Външно зове българите зад граница да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване

.
Източник: БГНЕС
От Министерството на външните работи призовават българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, каза на брифинг в МВнР Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“ в министерството.

От 00:00 часа на 18 август на страницата на ЦИК е активирана и възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 00:00 на 6 септември.

 

„В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата за гласуване би се разширила, както и броят на секциите в тях“, отбеляза Анастасов.  

 

До момента има подадени над 2500 заявления чрез електронната форма за заявление за гласуване.

 

Анастасов отбеляза, че предварителната регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци, които би довело до по-бързото протичане на изборния процес и възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас.

 

„Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в  61 държави, в които се очаква да бъдат организирани избирателни секции за гласуване извън страната. От МВнР отново заявиха, че са предприели действия и имат организационно-технически и финансови ресурси за подготовка и провеждане на избори в около 800 избирателни секции. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 бюлетини“, каза Анастасов.

 

„В зависимост от подхода, който ЦИК ще избере при определяне на броя на секциите с машинно гласуване, както и на броя за машини в тях, анализът на МВнР показва, че максималният брой секции с машинно гласуване може да достигне до 310 и 620 машини да бъдат необходими за гласуването зад граница“, добави той. Припомни също изразената готовност от МВнР пред ЦИК, че могат да се ангажират с доставката до секционните избирателни комисии и прибирането обратно до София на всички тези машини.

 

Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определило места за гласуване, сме получили разрешение от 42, каза Калин Анастасов.  От държави, в които има големи български общности все още очакваме разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия.

 

Калин Анастасов посочи още, че външното министерство на Германия е уведомило посолството ни в Берлин, че и тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските ни представителства. От МВнР очакват, както и на вота през ноември 2021 г., изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции. Всеки един адрес за секции, който ще бъде заявен пред германските власти, подлежи на индивидуално разрешение и одобрение, посочиха от МВнР.

 

Калин Анастасов отбеляза, че около 6,5 млн. лв. са прогнозите на МВнР за необходимия финансов ресурс за провеждане на изборите зад граница.

 

На въпрос за организацията и провеждането на изборите в Русия, Анастасов каза, че посолството ни в Москва е получило нота, с която Русия е уведомена и е съгласна за провеждане на избори на територията на цялата страна. Той припомни, че обикновено в годините България произвежда избори в до 5 секции в Русия и каза, че в момента имаме готовност да произведем избори в Москва и в Санкт Петербург. Въпреки ограничения състав на посолството ни и на генералното ни консулство засега по предвиждания на МВнР има една машина, която отговаря на условията на закона за Москва, каза Анастасов. От външното ни министерство са в преговори за възможностите за транспортиране на машината, както и на бюлетините и изборните книжа. Надяват се също и на съдействие от посолството на Русия в София.

 

Анастасов каза още, че има отправено запитване към посолството ни в Египет от туроператорска фирма за възможността за организиране на избирателни секции в египетските курорти Хургада и Шарм ел-Шейх, като мисията ни в Кайро е в процес на координация с египетските власти за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2449 |17.08.2022 Министър Димитров: Ще се грижим за бежанците, но не можем да ги поставяме в по-добри условия от българите . 0| 2502 |17.08.2022 Много са причините за ПТП-та. Румен Миланов зове да не се бърза със заключения . 0| 2397 |17.08.2022 Пушилин зове за сътрудничество между Пхенян и сепаратистите в Донбас . 0| 2423 |15.08.2022 Външно публикува Протокола от първото заседание на междуведомствената комисия за македонския въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads