Реклама / Ads
1| 4235 |18.01.2018 НОВИНИ

ВАП проверява контрола върху газовите уредби в колите

.
Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод медийни публикации, които провокирали съмнение за неспазване на изисквания при първоначалната проверка или при извършване на периодичен преглед на превозни средства с газови уредби, които работят с втечнен нефтен газ и сгъстен природен газ.
 

От прокуратурата указаха на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да бъдат взети мерки за контрол при ползване на превозни средства, снабдени с газови инсталации.

 

Разпоредбите в Наредба № Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства и в Наредба № Н-3 за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство са въведени с цел регламентиране на отчетността и на контрола.

 

Следователно те се грижат за безопасността при експлоатацията на визираните уредби. Това е причината наредбите да се налагат особено внимателно и грижливо да се съблюдават правните норми, осигуряващи спокойното и безвредно ползване на инсталациите.

 

От ВАП изтъкват, че информацията, публикувана в медиите, че законните изисквания за отчетност и контрол не се спазват, налага да бъдат взети спешни мерки. Като основна причина за това от ВАП посочват значителния брой автомобили на територията на цялата страна, които ползват газови уредби.

 

Контролът в случая трябва да бъде установен от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а налагането на санкции е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

ВАП е ангажирала министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за реализиране на мерки на територията на страната за спазване нормативните изисквания в наредбите. До 19 февруари ВАП трябва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4678 |15.01.2018 Военната прокуратура проверява НСО и най-вече ген. Антонов . 1| 3687 |04.01.2018 Жандармерия проверява превозни средства в района на Дунав мост . 1| 4121 |02.01.2018 Проверяват язовири у нас заради сутрешното земетресение . 1| 4040 |20.12.2017 Полиция и еколози проверяват кой замърсява въздуха в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads