Понеделник, 21 Януари 2019, 12:50
Frognews
1| 3424 |18.01.2018

ВАП проверява контрола върху газовите уредби в колите

.
Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод медийни публикации, които провокирали съмнение за неспазване на изисквания при първоначалната проверка или при извършване на периодичен преглед на превозни средства с газови уредби, които работят с втечнен нефтен газ и сгъстен природен газ.

От прокуратурата указаха на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да бъдат взети мерки за контрол при ползване на превозни средства, снабдени с газови инсталации.

 

Разпоредбите в Наредба № Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства и в Наредба № Н-3 за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство са въведени с цел регламентиране на отчетността и на контрола.

 

Следователно те се грижат за безопасността при експлоатацията на визираните уредби. Това е причината наредбите да се налагат особено внимателно и грижливо да се съблюдават правните норми, осигуряващи спокойното и безвредно ползване на инсталациите.

 

От ВАП изтъкват, че информацията, публикувана в медиите, че законните изисквания за отчетност и контрол не се спазват, налага да бъдат взети спешни мерки. Като основна причина за това от ВАП посочват значителния брой автомобили на територията на цялата страна, които ползват газови уредби.

 

Контролът в случая трябва да бъде установен от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а налагането на санкции е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

ВАП е ангажирала министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за реализиране на мерки на територията на страната за спазване нормативните изисквания в наредбите. До 19 февруари ВАП трябва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Военната прокуратура проверява НСО и най-вече ген. Антонов 3| 3616 |15.01.2018 . Жандармерия проверява превозни средства в района на Дунав мост 1| 2857 |04.01.2018 . Проверяват язовири у нас заради сутрешното земетресение 1| 3078 |02.01.2018 . Полиция и еколози проверяват кой замърсява въздуха в София 1| 3028 |20.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах