Реклама / Ads
8| 5510 |09.07.2020 НОВИНИ

ВАП разпореди проверки на ”Росенец”

.
Върховната административна прокуратура разпореди щателна проверка на строежите в парк “Росенец” след скандала с Христо Иванов и гардовете от НСО. Редица институции са бели сезирани.
 

ВАП разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да извършат незабавни проверки на място в местността “Аркутино” на границата на община Созопол и община Приморско и в парк "Росенец" край гр. Бургас. Изрядността на документите също ще бъде обект на проверка.

 

Всичко това се случва само два дни след опита на бившия правосъден министър Христо Иванов и други членове на “Демократична България” да посетят плажа в “Росенец” до летните сараи на Ахмед Доган. Те обаче бяха посрещнати от охрана, която ги изгони, въпреки че плажната ивица е държавна собственост. Гардовете се оказаха служители на НСО.

 

ВАП се е самосезирала заради високото обществено напрежение и информация в медиите, относно неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството, съобщават още от прокуратурата.

Следва да се провери дали е накърнено правото на държавна собственост върху морския плаж и дали е бил ограничен свободния и безплатен достъп до ивицата.

 

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

 

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11242 |09.07.2020 Председателят на синдиката в ДНСК напуска ГЕРБ и иска проверка на сараите в ”Росенец” . 44| 8699 |08.07.2020 Радев: На ”Росенец” са били служители от НСО, Пеевски и Доган не трябва да се охраняват . 20| 6511 |07.07.2020 Борисов: Само съм разпоредил ”Гранична полиция” да пази танкера ”БАДР” . 2| 4677 |03.07.2020 ВАП разпореди на МОСВ да провери казуса с багерите на Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads