Реклама / Ads
0| 3161 |20.02.2022 НОВИНИ

Върна се част от оцелелите българи от ферибота

.
Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома. По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души.
 

Пътуването им е продължило цели 14 часа. В 01.00 ч. международните шофьори пристигнаха на базата на транспортната им фирма в Пловдив.

 

От компанията организираха превоз, който да върне служителите й у дома. Шофьорите са от различни градове. Част от тях не успяха да се качат в личните им автомобили, защото са изгубили ключове и документи по време на спасителната акция. 

 

На злополучния ферибот са се намирали 33 тежкотоварни камиона, а щетите според компанията се изчисляват на милиони евро. За съжаление все още двама от колегите им са в неизвестност. Хората все още не могат да преживеят стреса от случилото се край гръцкия остров.

 

Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.

 

Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално.

127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза вчера заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. 


Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може  корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето.

АФП съобщи, че италианското министерство на околната среда се опасява от „възможен разлив“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3315 |19.02.2022 Прибират с автобуси спасените от горящия ферибот българи . 24| 3780 |19.02.2022 Кирил Петков пред ученици в Мюнхен: Нека заедно направим България такава, каквато я искаме . 25| 3488 |19.02.2022 Смилов: Българите се научиха да не се поддават на чара на руската автокрация. Време е политиците да ги последват . 76| 7681 |19.02.2022 „Просто страхотна, отличен съюзник“ - зам.-държавен секретар на САЩ засипа България с хвалби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads