Реклама / Ads
1| 3084 |24.11.2022 НОВИНИ

Варненци искат да спасят банята ”Гъбата”. Инициират подписка

.
Инициирана е петиция за спасяване на знаковата баня ”Гъбата” във Варна, съобщават от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство. Банята е единствена по рода си и в цялата страна. Нейн автор е арх. Кольо Христов. Създадена между 1962-1964г. на 20. век.
 

Банята отдавна не функционира по предназначение и от десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши. Гражданите подозират нечисти намеренията на инвеститорите, които искат да я съборят, за да построят поредната огромна жилищна сграда. Затова организаторите призовават гражданите да бъдат активни, защото всеки подпис има значение.

 

Чрез настоящата подписка инициаторите настояват да се съхрани емблематичната сграда, която е и забележителна за града. Тя е позната на всички варненци и гости на Морската столица като "Гъбата". Организаторите се надяват мястото да бъде социализирано като обществено пространство, вместо да бъде превърната в поредната безлична жилищна сграда.

 

Протестиращите апелират към инвеститора "СВП ИНВЕСТ" ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразгледат намеренията си и се надяват, че с взаимни усилия ще успеят да защитят това архитектурно наследство. 

 

От фондация Гея се ангажират да съдействат за ремонт и включване на сграда "Гъбата" като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна.Инициаторите посочват, че заедно застават срещу "систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет."

 

Инициаторите упрекват местната власт, че чрез непрозрачно планиране и без реален дебат с гражданите се извършват промени в градската среда, които ощетяват автентичния облик на града: "Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!"

 

Гражданите предупреждават, че са готови да направят най- голямата жива верига в града от баня "Гъбата" през Шахдома до хотел Одесос. Очаква се акцията да се проведе в събота на 26-ти ноември от 11.30 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4049 |24.11.2022 Радев е готов да отиваме на избори. Партиите в НС нямали право да искат оставки на служебния кабинет . 3| 3172 |21.11.2022 Съветници от ДБ в Пловдив искат да спре придобиването на Международния панаир от Георги Гергов . 1| 3578 |18.11.2022 Диана Дамянова: Ако искате, можете да се разходите до площада, за да се възпротивите . 4| 3263 |18.11.2022 Радостин Василев: ГЕРБ и БСП искат да фалшифицират изборите, използват Нинова за маша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads