Реклама / Ads
3| 2497 |28.06.2024 НОВИНИ

ВАС отмени защитената зона на залив "Корал"

.
Залив "Корал"
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогава това е Борислав Сандов), с която бе обявено създаването на защитена зона „Залив Корал“, съобщи на сайта си партия "Зелено движение".
 

Фактически сега ВАС е отменил предходно решение - на тричленен състав, с което жалбите на фирмите „Кортекс Трейдинг" АД и „Фантазия 5" ООД (съответно на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“) бяха отхвърлени.

 

"Докладчик по делото е Анелия Ананиева, която бе първоначално командирована във ВАС от предходния председател Георги Колев. Тя „печели“ конкурс за титуляр по-малко от година след това, но такива конкурси "масово се печелят от съдии, които вече са командировани във ВАС", пишат още от "Зелено движение" и припомнят, че Ананиева е била докладчик и по делото за имението на Румен Гайтански-Вълка в държавно ловно стопанство "Искър".

 

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 дка трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

 

В границата на защитената местност се забраняваше:

- навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

- интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

- изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги, пише още "Сега".

 

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в "Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

 

„Неразбираемо е ВАС да дописва Административно-процесуалния кодекс. В неговия чл. 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2361 |28.06.2024 Иван Минев: Очаквам бъдещият патриарх да пребори синодалния мажоритет . 6| 2442 |28.06.2024 Съдът оправда Камен Донев: Не е обидил директора на Народния театър . 5| 2325 |28.06.2024 Закон "Атентат" в Словакия: Доживотна охрана за Фицо и ограничаване на протестите . 10| 3688 |28.06.2024 Шефът на офицерите от "Атлантик": Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads