Реклама / Ads

0| 2752 |01.06.2022 НОВИНИ

ВАС се съобрази с Ирена Кръстева за БГ списъка по ”Магнитски”

.
Българският списък за санкционираните по американския закон “Магнитски” лица не е трябвало да бъде създаван. Това се съгласи петчленен състав на Върховния административен съд. С това на практика се уважиха жалбите на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева и жената до Васил Божков - Елена Динева, които обжалваха включването си в списъка.

Според ВАС такъв списък не е трябвало да бъде създаван, защото законът “Магнитски” няма действие у нас. Припомняме, че БГ списъкът се появи, през лятото на 2021 г., след като стана ясно, че САЩ включват Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков в списъка за санкционирани заради корупция лица. Като свързани лица бяха посочени именно Ирена Кръстева и Елена Динева. Поради тази причина Кръстева подаде жалба пред ВАС, а втори иск подаде Динева. 

 

Два различни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията на тричленните състави от 3 февруари тази година, с които обявиха за нищожен акта на Министерския съвет, защото “е издаден при липса на компетентност по смисъла на чл. 146, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс”. 

 

Петчленните състави на ВАС приемат мотивите на тричленните състави, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност по смисъла на чл. 146, , т.1 от Административнопроцесуалния кодекс. Не е  спазено и изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни. 

 

В случая безспорно е установено, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация не определят материалната компетентност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон "Магнитски", Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС. Липсата на нормативна основа за издаването на акта, е и липса на материална компетентност, която винаги води до нищожност на издадения акт, какъвто е и този случай. В тази връзка обосновано съдът  в обжалваната част на решението си пред настоящия съд е приел въз основа и на Тълкувателно решение № 2/1991 г. на ОСГК на ВАС, че всяка некомпетентност води до нищожност. 

 

Петчленните състави на ВАС напълно споделят изводите на колегите си от тричленните състави, че и Регламентът на ЕС № 2020/1998 на Съвета относно ограничителните мерки срещу тежки нарушения на правата на човека не дава право да се счита, че някои от разпоредбите му могат да се използват като правно основание за решение № 441/04.06.2021 г. Този Регламент е относим и приложим относно геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания и други форми на жестокост. В този смисъл правилно съдът не е възприел доводите на Министерския съвет за приложимост на разпоредбите на цитирания Регламент, още по - малко някои от тях да послужат като правно основание за издаване на процесното решение на Министерския съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2474 |27.05.2022 Албена Кръстева: Децата, които са извън детските градини, са лишени от психологична и логопедична помощ . 7| 2582 |19.01.2022 Ирена Анастасова: Първият мандат на Радев бе достойно изпълнен . 3| 3384 |07.10.2021 Проф. Анна Кръстева: В ”Досиетата Пандора” българинът чете две абревиатури - ДПС и ГЕРБ . 9| 3865 |06.10.2021 Ирена Кръстева също се оказа в Досиетата Пандора със сметки в Швейцария
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ