Реклама / Ads
2| 3478 |12.01.2021 НОВИНИ

ВАС не уважи претенциите на фирма, отхвърлена като доставчик на машините за вота

.
Тричленен състав на Върховния административен съд отказа да уважи претенциите на фирма, отхвърлена като доставчик на машините за гласуване. Става дума за жалба, която консорциумът “Български машини за гласуване” е подал към институцията заради решението на ЦИК да го отстрани от процедурата за възлагане на обществената поръчка за тяхната доставка. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

ФрогНюз припомня, че обществената поръчка бе спечелена от фирмата “Сиела Норма”, чийто директор миналата седмица обяви - машините са купени още преди старта на поръчката, защото компанията е съзнала кратките срокове и е решила да рискува. Това обаче стана повод за съмнения. 


Комисията на ЦИК, сформирана за избор на изпълнител, е констатирала, че към крайния срок за представяне на офертите фирмите „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Аисист“ ЕООД са участници в две различни обединения.

 

Поради това комисията е предложила на възложителя да отстрани на основание чл. 107, т. 6 от Закона за обществените поръчки „Български машини за гласуване (БМГ)“ с участници в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „Български машини за гласуване" (ДЗЗД) с членове в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД.


Съобразно императивното правило на чл. 107, т. 5 от ЗОП възложителят отстранява лицата, което са нарушили забраната по чл. 101, ал. 10 от Закона за обществените поръчки. В случая към крайния срок за подаване на заявленията за участие в процедурата юридическите лица „Български машини за гласуване“ ЕООД и „АИСИСТ“ ЕООД са участници в две различни обединения подали такива заявления.


Неоснователно е твърдението на жалбоподателя, че заявлението за участие в процедурата от 29.11.2020г. е подадено само от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е приложен Договор за учредяване на сдружение под формата на гражданско дружество „Български машини за гласуване“ от 29.11.2020г. с участници „Български машини за гласуване“ ЕООД, „АИСИСТ“ ЕООД и проф. д-р И. Иванов, както и че при подаване на заявлението подписалият го И. Иванов е декларирал, че „участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка заедно с други икономически оператори“.


Отделно от горното, подаването на заявлението на 29.11.2020г. от името на ДЗЗД „Български машини на гласуване“ чрез участника в него И. Иванов се потвърждава и в молбата-уточнение от 09.12.2020г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за обстоятелството, че това заявление не е оттеглено в срока по чл. 101, ал.7 ЗОП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7140 |26.11.2019 Цветан Цветанов: Работя във фирма, създадена от успели българи в Чикаго . 1| 3986 |18.07.2019 Спецпрокуратурата влезе във фирма, доставяла оборудване за ВВС . 15| 19159 |26.06.2019 Гавра! АПИ излъга и изрита фирма, за да крепи ”задкулисието” в бизнеса с тол-таксите . 11| 5756 |24.03.2019 Цачева: Ако знаех, че толкова хора сме с тази фирма, нямаше да постъпя така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads