Реклама / Ads
0| 4552 |09.08.2022 НОВИНИ

Васил Начев: Газ има достатъчно, не трябва да се подписва с Газпром сега

.
Васил Начев
Ако не подпишем дългосрочен договор за следващите 10 години с Газпром, няма да получим и един кубически метър газ. От друга страна такъв договор не може да се направи бързо, дори и до края на годината. Това каза пред Нова нюз енергийният експерт Васил Начев.
 

Освен това аз не бих подновил договора с Газпром в момента. Защото ако го направим сега, ние ще се съгласим на едни доста неизгодни за нас условия. Сега трябва да се изчака, за да се успокои пазара. А след като това стане, може да се преговаря с Газпром, но само като един от доставчиците, наравно с всички останали, които ще участват за пазарен дял у нас, посочи той.

 

Трябва да забравим за цените на газа от 2020 година . Оттогава досега цената е скочила 10 пъти. Но бъдете сигурни, че тази зима крайният битов потребител няма да плати тази десет пъти увеличена цена, припомни той.


В цяла Европа има някакви компенсации, тъй като такива са обстоятелствата. Не може крайният потребител да плати това, което се иска, просто няма как. Но е трудно да се каже зимата каква ще е цената на газа, посочи той.

 

Трудно е в момента да има предвидимост по отношение на газа. Виждате, че нещата със синьото гориво се сменят от днес за утре, така че никой потребител не може да реагира адекватно в рамките на няколко дни и да осигури доставки на алтернативен газ. Същото важи и за държавите. Надявам се, че много малко ще е недостига през зимата, ако изобщо има такъв недостиг. Газ има достатъчно. Въпрос на гъвкавост е и дай Боже газа за Гърция от Газпром да не спре, защото иначе и ние ще изпаднем в тежка ситуация. Но цената със сигурност ще бъде доста-доста викоса, обясни Начев.




 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5857 |06.08.2022 Т. Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с “Газпром”. Василев отказвал . 0| 10404 |06.08.2022 Илиян Василев: Това правителство е на политкомисарите . 0| 7891 |05.08.2022 Илиян Василев: Г-н Радев, призивът служебното правителство ”да не допусне въвличането ни във война” е фарисейщина . 0| 8748 |04.08.2022 Илиян Василев: Радев и Борисов са двете страни на един проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads