Реклама / Ads
0| 7666 |11.09.2022 НОВИНИ

Васко Начев: Няма техническа възможност за бартер с Азербайджан

.
Невъзможно е да бъде направен бартер с Азербайджан в сферата на енергетиката поради липса на техническа възможност. Това заяви енергийният експерт Васил Начев пред Българската национална телевизия.
 

Коментарът му е по повод думите на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който заяви, че се водят преговори с Баку за подобна размяна - България да изнесе електроенергия, а Азербайджан да даде на страната ни газ. 

 

“Може и от ОАЕ по веригата да се случи по същия начин. Говорим за реално изпълними неща. Хипотези, опции и възможности можем да обсъждаме и до утре. Търсим от днес за утре ефективно решение, което да сработи с цел покриване на недостига”, посочи още Начев.

 

Въвеждането на таван на цената на руския газ е меко казано неадекватно предложение от страна на Европа, смята още енергийният експерт. 

 

“Нито една от мерките, които чухме, няма да дадат като резултат това, което очакваме. Не мога да си представя таван върху цената на руския газ. Не искам начинът, по който се случват нещата. В руския газ няма нищо различно”, посочи още Начев.

 

Повод за коментара му са предложените от Европейската комисия общи решения за справяне с енергийната криза. Засега няма общо решение за таван на цените, но има препоръки за пестене по отношение на цените на електроенергията. 

 

Според него е било възможно да се направят суапови сделки между държавите, които добиват газ, и тези, които добиват електроенергия по друг начин, каквато е България. 

 

“Имаме излишък на електроенергия, а в същото време Румъния потребява 6 мбрд. куб. м. газ само за производство на ток. Ето ви един перфектен пример, който би могъл да бъде реализиран и от който Европа би спечелила”, посочи още Начев.

 

Политиците не си дават сметка, че отблъскват хората, смята Начев. Според него има нужда от “хигиена на говоренето” в публичното пространство и има “див популизъм” по въпроса с енергетиката и мерките срещу инфлацията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2716 |11.09.2022 Присъствено започва учебната година. Няма да има дървена ваканция заради COVID-19 . 0| 2791 |10.09.2022 Вучич: Диващината на властите в Прищина няма край, ще защитим нашите братя в Косово . 0| 21846 |09.09.2022 Васко Начев: Росен Христов получи звучен шамар от „Газпром“, търси как да излезе от глупавата ситуация . 0| 2814 |09.09.2022 Путин няма да присъства на погребението на Елизабет II

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads