Реклама / Ads
0| 3193 |05.04.2022 НОВИНИ

Василев пред ЕКОФИН: Войната има изключително негативни икономически и финансови ефекти

.
Източник: Министерство на финансите
„Войната срещу Украйна има изключително негативни икономически и финансови ефекти. Изправени сме пред нарастващи разходи в сферата на отбраната, за посрещане на бежанците и в същото време пред санкции и проблеми, породени от военните действия”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (ЕКОФИН) в Люксембург.
 

Василев се обяви за общ европейски подход и решения на проблемите.

 

Той отбеляза, че България подкрепя санкциите срещу Москва и настоява да се наблюдават и анализират всички последици от тях. "Българската банкова система не е изложена на риск от финансовите санкции, доколкото тя има ограничени отношения с руската банкова система", допълни министър Василев.

 

На срещата финансовите министри обсъдиха прилагането на глобалното минимално ниво на данъчно облагане за мултинационалните групи, икономическите и финансови последици от войната в Украйна, възможен нов пакет от санкции срещу Русия, подготовката на предстоящите срещи на Г-20 и на МВФ. Приети бяха заключения за укрепването на икономическата автономия на ЕС и промените в политиката на развитие.

 

В заседанието на министрите чрез видеовръзка участие взе и украинският финансов министър Серхий Марченко.

 

Зеленски пред румънския парламент: Трябва заедно да спрем хората, които искат геноцид в Европа

 

„България подкрепя проекта на Директива, с която се въвежда минимално ниво на данъчно облагане за мултинационални групи в ЕС“, подчерта в изказването си по темата министър Асен Василев. Минималният праг на данъчно облагане за големите компании се предлага да се въведе след решение на ОИСР от 2021 г. и има за цел да установи по-справедливо данъчно облагане в глобален мащаб.

Финансовите министри дискутираха и участието на ЕС в предстоящите срещи на Г-20 и МВФ. Сред актуалните теми от дневния ред на тези срещи са високите цени на горивата, възстановяването на снабдителните мрежи, които бяха нарушени от пандемията, борбата с инфлацията и климатичните промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3098 |05.04.2022 Първан Симеонов: Бързото пускане на РС Македония може да доведе до предсрочни избори . 0| 4191 |05.04.2022 Зеленски: Изнасилвали са жени пред децата им... Руснаците са убивали за свое собствено удоволствие в Буча . 0| 2938 |05.04.2022 СГП отказа да образува досъдебно производство срещу народен представител за нарушаване на карантина . 0| 5009 |05.04.2022 Слави Василев: Обществото има желание за промяна на промяната. Властта е импотентна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads