Реклама / Ads
3| 8248 |11.11.2022 НОВИНИ

Василев захапа ГЕРБ, ДПС и президента за замразяването на пенсиите: Да отидат при хората и да им кажат

.
Абсолютно неразумно е да се използва бюджета от тази година до края на юни догодина. Това означава да се замразят всички социални плащания. Ако това е идеята на ГЕРБ, ДПС и президента, които очевидно бутат за този закон, да одитат при хората и да им кажат - трябва да се замразят всички заплати и социални плащания за следващите шест месеца.
 

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който коментира изказването на служебния финансов министър Росица Велкова. 

 

"Законът, който е внесен, за удължаване на действието на сегашния бюджет замразява всички заплати, всички социални плащания, всички пенсии, всички помощи и плащания, които се дават на бизнеса. Това е неразумно на база на растящата инфлация. Ако не се сформира нов кабинет, този бюджет ще трябва да действа до 30 юни", каза той.

 

"Г-жа Велкова е казала, че няма как да се увеличи минималната заплата, защото това не е закон за бюджета. Това, което е внесено, е закон, в който има дати за удължаване на параметри на сегашния бюджет. По-интересно е, че служебното правителство предвиждаше някакви огромни дефицити при запазване на текущите плащания".

 

"Сега виждаме, че ни се предлага закон, който ще действа до юни догодина, без да се увеличава дефицита. Кое е вярното - че ще има голям дефицит при запазване на текущите плащания или че този закон не може да работи до края на юни? Г-жа Велкова не отговори на този въпрос", каза още Василев. 

 

"Народното събрание може да приеме декларация или решение, с което да задължи Министерски съвет (МС) да си изпълни задълженията по Закона за публичните финанси. Там ясно е казано, че до 31 октовмри МС трябва да внесе проект на бюджет за следващата година. МС в момента нарушава закона и Конституцията. 

 

"Законът за публичните финанси е императивен. МС трябва да внесе закон за бюджета до 31 октомври, без значение дали е служебен или редовен. Ние сме входирали декларация с подобно искане на 1 ноември, след като на 31 октомври служебния кабинет не внесе проектозакон за бюджета".

 

"Мнозинството в НС и председателя не са я придвижили до комисия още. Нека тази декларация влезе за гласуване в зала и тогава да се види кои са партиите, които искат замразяване на доходите и плащанията и кои са партиите, които се отнасят отговорно към проблемите на хората", завърши Асен Василев. 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13998 |11.11.2022 Илиян Василев за ареста на Иванчева: Изнасилено право. Намесата на прокуратурата е съществена . 8| 4579 |11.11.2022 Христов продължава ”флирта” с ГЕРБ, стреля по ПП и Николов заради ”тоталния хаос” в енергетиката . 4| 4136 |10.11.2022 Радостин Василев за Борисов: Главатарят на политическата клептокрация се беше скрил и днес се появи . 4| 4062 |10.11.2022 Нинова: Първи мандат на ГЕРБ, да казват какво ще правят - без нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads