Реклама / Ads
0| 3015 |15.07.2021 НОВИНИ

Васко Тодоров: Три нарушения по чл. 22 от ЗУТ е допуснал арх. Здравков по казуса със строежа в ”Овча купел”

.
Два дни след изборите багерът се върна на терена между улиците ”Рачка”, ”Ливада” и ”Войводина могила”, инвеститори и собственици се държат арогантно и отправят заплахи, алармираха общинският съветник Николай Николов и Станислав Младенов.
 

Три нарушения по член 22 от Закона за устройство на територията е допуснал главният архитект на София Здравко Здравков при даването на разрешение за строеж на жилищни кооперации на терена между улиците "Рачка", "Ливада" и "Войводина могила" в "Овча купел". Това заяви общинският съветник от "БСП за България" Васко Тодоров, който подкрепи Инициативния комитет в квартала, създаден от протестиращи срещу предстоящия строеж. Изсичането на дървета и разчистването на терена предизвика бурно недоволство от живеещите в квартала граждани, които организираха и многоброен протест преди две седмици. Бунтът на хората тогава принуди инвеститора да прибере багера, който трябваше да започне изкопните дейности.

 

Точно два дни след изборите обаче техниката беше върната на терена и работата започна с пълна сила. Това предизвика ново недоволство от гражданите, които протестираха срещу подновяването на дейността. На мястото бяха извикани и общинският съветник от БСП Николай Николов и Станислав Младенов, бивш кандидат за народен представител от "БСП за България".

 

"Очевидно прибирането на багера и уж спирането на строителството на този терен е било предизборно мероприятие. Било е прах в очите на хората. Изборите минаха и явно те смятат, че вече може да си правят, каквото си искат. Но не! Протестът на гражданите не е предизборна кампания. Протестът е срещу презастрояването и нарушаването на условията им за живот. Недоволството на хората няма да престане след изборите. Както и ние няма да спрем да ги подкрепяме в справедливия им протест и опитите им да защитят правото си да живеят в спокойна и зелена среда", коментира Станислав Младенов.

 

„Ако по време на кампанията бяха вкарали багерите в "Овча купел", вероятно щяха да навредят на изборния си резултат“, коментира Николай Николов.

 

"Когато пристигнах на място вчера, след като бях повикан, станах свидетел на арогантно поведение от страна на строителите с допълнение заплахи за физическа саморазправа - бяха си организирали и мини почерпка "да полеят" бъдещия строеж и паричките, които ще си приберат“, каза общинският съветник от БСП.

 

„От информационната табела научихме, че разрешението за строеж е дадено от архитекта на район "Овча купел", а обществено обсъждане не е правено", допълни той.

 

Инициативният комитет в квартала, който беше сформиран срещу застрояването на въпросния терен, е подготвил искане до главния архитект на София Здравко Здравков. В него са посочени 3 нарушения, които той е допуснал при даването на разрешение за строеж.

 

"Търсим принципа на консенсуса и диалогичността, защото смятаме, че арх. Здравков е човек, с когото може да се разговаря“, обясни адвокат Васко Тодоров.

 

„В искането сме обяснили нарушенията. Първото е свързано с промяната на плана. Когато се прави такава промяна, трябва да бъде направен план за един квартал. В случая е направено частично - само за мястото, което е конфликтно и е плод на разправии и сблъсъци. Второ - не е приложен режимът на обществено обсъждане. И трето - нарушен е принципът на озеленяване - в случая е само 30% при минимум 40%. Настояваме да бъде свикана незабавна експертна комисия, в която да участват и наши представители. И тя да установи дали посочените от нас нарушения наистина съществуват. Ако е така, следва незабавно да бъде отменена заповедта на арх. Здравков, а кметът на "Овча купел" няма да има основание да издаде разрешение за строеж. Подготвили сме и искова молба, която ще входираме в Административния съд, а като обезпечителна мярка ще искаме спиране на строителните дейности", заяви общинският съветник.

 

Васко Тодоров добави, че жалби са пуснати до всички възможни институции, включително и до министерство на Регионалното развитие и благоустройството. "То нареди на ДНСК да извърши проверка, а през това време всички строителни дейности трябва да спрат. Сега очакваме становището на ДНСК", обясни Васко Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3938 |14.07.2021 Директорът на „Пирогов“ отстранен заради нарушения за над 1 млн. лева . 0| 3255 |12.07.2021 НЗОК установила пет вида нарушения при проверка на ”Пирогов” . 5| 4280 |12.07.2021 Проф. Антоний Тодоров: Поредица от избори може да вкара в парламента чудовище . 0| 2863 |12.07.2021 МВР: Над 1100 сигнала за изборни нарушения са подадени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads