Реклама / Ads
13| 2334 |10.07.2024 НОВИНИ

"Възраждане" и ИТН заедно срещу еврото. Истинският патриотизъм обаче не е в носталгията по миналото, а в създаването на поводи за гордост днес

.
"Възраждане" и ИТН внасят предложение в деловодството на Народното събрание, с което ще поискат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев, заяви пред журналисти в парламента Цончо Ганев от "Възраждане". 
 

"Подкрепяме референдума по изключително морални причини", заяви Тошко Йорданов от ИТН и разясни, че те подкрепят приемането на България в еврозоната тогава, когато страната ни е готова. 

 

Страната ни, по правило, ще е готова, когато изпълнява условията присъединяване към еврозоната, още познати като критерии за конвергенция или Маастрихтски критерии.

 

Договорът от Маастрихт, чието официално заглавие е Договор за Европейския съюз, полага основите на Европейския съюз такъв, какъвто го познаваме днес.

 

Без покриване на въпросните условия няма как да приемем еврото. Идеята на критериите е именно да сме готови. Затова и подобно твърдение - че ИТН подкрепят "приемането на България в еврозоната тогава, когато страната ни е готова", звучи абсурдно - ако въведем еврото, по правило ще сме готови.





Да не говорим, че правилният термин е не "приемане" на еврото, а "въвеждане". Именно тази дума се използва във всички официални български документи, свързани с България в еврозоната.

 

Дори и да говорим за приемане обаче, то е в обратен смисъл - въпросът не е дали ние ще приемем еврото, а дали еврото ще приеме нас: дали ще отговаряме на условията за въвеждане на еврото и ще влезем в еврозоната. Именно когато сме готови. И именно когато готовността ни е измерена по доста конкретни показатели.

 

Крайно време е за въвеждането на еврото да започнем да мислим рационално - да не позволяваме да ни плашат, а да мислим за него като възможност, като постижение, като нещо, което ще направи живота ни по-добър.

 

"Запазването на български лев" е нищо повече от една мантра, която може и да звучи като родолюбие и патриотизъм, но всъщност е точно обратното. Истинският патриотизъм не ни държи в страх или в хватката на безвремието заради отказа да вървим напред. Истинският патриотизъм е да искаме страната ни да се развива, да расте. Истинският патриотизъм не е в носталгията по миналото, той е в търсенето и създаването на поводи за национална гордост днес.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2370 |10.07.2024 За първи път в историята! Държавен служител-робот се самоуби заради бърнаут /видео/ . 1| 2310 |10.07.2024 Сърдечен удар, докато плува. Кога да ходим на плаж и как да се пазим? . 28| 9933 |10.07.2024 Орбан избухна: Ракетният удар по детската болница в Киев е терористичен акт! Президентът Радев мълчи . 21| 21044 |10.07.2024 "Спас Русев платил 10 млн. евро". Гръцки медии разказват как "български магнат" купил имението на последния им крал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads