Реклама / Ads
7| 4841 |01.04.2010 НОВИНИ

Б. Велчев: Мит е, че прокуратурата пълни дупката в бюджета

.
"Нямам усещането, че прокуратурата пълни дупка в бюджета с разследването на 148-те необезпечени договори, сключени от кабинета "Станишев", защото тук става дума за две различни неща." Това заяви преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев.
 
.
"Дори и прокуратурата да установи виновно поведение на длъжностни лица, дори и те да бъдат осъдени, дори и един ден да отидат в затвора, това няма да промени факта, че тези договори са подписани и трябва да бъдат изпълнени”, изтъкна главният прокурор.

По думите му наред с търсенето на евентуална наказателна отговорност трябва да бъде направена и оценка от гражданско-правна гледна точка на тези договори, и да се прецени кои могат да бъдат изпълнявани и кои могат да бъдат обявени за недействителни, и да се отменят. Според Велчев това е конкретен въпрос за всеки един договор и те не могат да бъдат третирани под общ знаменател. Тази оценка не се прави от прокуратурата, а от правната служба на всяко министерство, обясни той. На въпрос кога ще бъдат разпитвани министри, Велчев отговори, че това е въпрос на тактика на разследващите.

Както стана ясно в началото на седмицата, прокуратурата е започнала разследване на 148 договора на обща стойност 2,2 млрд. лв., сключени от 13 министерства от кабинета „Станишев“, за които няма осигурено финансиране. Новината беше съобщена и от правителствената информационна служба. Разследването се води срещу виновни длъжностни лица за нарушения по Закона за бюджета и на Закона за обществените поръчки. „Министри, зам.-министри и длъжностни лица от предишния кабинет вече са дадени на прокуратурата заради обществени поръчки за 2 млрд. лв., които не са обезпечени финансово“, заяви и премиерът Бойко Борисов, който не посочи имена.

По случая е сформиран прокурорски екип, а нарушенията се анализират за всеки един договор. По думите на градския прокурор Кокинов виновните длъжностни лица ще бъдат викани на разпит. Обвинените ще станат ясни след приключването на разследването, уточни магистратът. Разследваните договори са сключени от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие, социалната политика, отбраната, правосъдието, образованието и науката, културата, околната среда, здравеопазването, земеделието, транспорта, икономиката, както и от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7821 |30.03.2010 Министър Нанев подаде оставка след натиск от прокуратурата и премиера Борисов . 54| 19574 |29.03.2010 Волен Сидеров сезира прокуратурата за търговия с влияние в медии . 5| 4924 |28.03.2010 М. Велчев: Акцизът на бирата - да се качва . 2| 4883 |25.03.2010 Алексей Петров имал тайни, недостъпни за прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads