Реклама / Ads
35| 7799 |30.03.2010 НОВИНИ

Министър Нанев подаде оставка след натиск от прокуратурата и премиера Борисов

.
Божидар Нанев
Здравният министър д-р Божидар Нанев подаде оставка, след като днес прокуратурата му повдигна 2 обвинения за неизгодни договори с лекарства. За поста му ще се борят ексминистърът Илко Семерджиев и секретарят на здравното министерство Нели Нешева, по неофициална информация. Гаранцията за свободата на здравния шеф е 2 000 лева.
 

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев подава оставка. В изявление на Божидар Нанев, разпространено от пресцентъра на Министерство на здравеопазването, се казва:

Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота.
Въпреки това днес подавам своята оставка.
За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. През цялото време, докато заемах този пост се ръководех единствено и само от желанието си да бъда полезен на държавата и хората в нея. Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на Правителството и на Премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост. Министър Нанев е извикан в столичната следствена служба, където му е повдигнато обвинение.

Става дума за сключени договори за 80 хил.дози ваксини против т.нар. свински грип и осигуряването на антивирусни препарати срещу друг грипен вирус. Източници от прокуратурата твърдят, че щетата, за която Нанев е обвинен, е в размер на около 12 млн. лева.

Договорът за доставка е с фирмата "Алфарма" и е на стойност над 8 млн. лв. (с ДДС). Сключен е на 5 февруари, а фирмата е поканена на договаряне в средата на декември. "ДАНС беше службата, която професионално свърши много добре работата си по случая с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев", каза главният прокурор Борис Велчев.

„Този случай, както и други случаи, по които работим, се извършва в тясна координация с изпълнителната власт. Мисля, че тук трябва да оценим и онова, което Бойко Борисов казва, че ДАНС няма забрана да работи по когото и да било. Привличането към наказателна отговорност на действащ министър е едно ярко доказателство за това”, завърши обвинител номер 1. Пред журналисти в с. Медникарово Борисов заяви, че става дума за разработка на ДАНС, за която той е бил информиран от самото начало и думите му преди време – че срещу министри текат разработки трябва да се тълкуват точно в този смисъл. Вчера премиерът се е срещнал с главния прокурор „в шест и половина”. Борисов заяви, че е толерирал това – веднага да се повдигне обвинение. "Казах и винаги съм казвал, че ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки" - каза Борисов. Той добави, че по разработката е работено отдавна.

Бойко Борисов се опитва да смени Божидар Нанев. Това каза червеният депутат Михаил Миков във връзка със започналото разследване срещу здравния министър за сключени неизгодни договори за доставка на медикамента „Тамифлу".

Според Миков премиерът търси други начини да смени непопулярната фигура на Нанев. Миков припомни, че срещу здравния министър има сигнал за конфликт на интереси във връзка с негова командировка в САЩ и попита какво става с разследването по случая.

Кой е Божидар Нанев
Роден е на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Хирург е в Клиниката по гръдна хирургия и Сектор по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница във Варна.

Хонорован асистент е по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение в МУ - Варна.

Член е на Българско хирургично дружество, Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Българското научно дружество по детска хирургия. От 2005 до 2008 г. е член на Комисията по професионална етика на варненската колегия, а от 2008 година е председател на Управителния съвет на районната колегия на БЛС във Варна.

На 10 януари 2009 година Божидар Нанев бе избран за председател на Българския лекарски съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5885 |22.03.2010 Зам.-министър на Борисов замесен в "Цанков камък"? . 6| 4723 |19.03.2010 Новият министър Т. Дончев: Няма да гася пожари . 2| 4736 |18.03.2010 Томислав Дончев е новият министър по еврофондовете . 1| 4590 |18.03.2010 БСП и ДПС не щат министър по управление на средствата от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads