Реклама / Ads
2| 4884 |25.03.2010 НОВИНИ

Алексей Петров имал тайни, недостъпни за прокуратурата

.
Николай Кокинов
„Октоподите" е дело Рубикон за прокуратурата и не само за нея. Алексей Петров беше близо 2 години в ръководството на най-важната агенция за национална сигурност. Той е имал достъп до тайни, които са били недостъпни и за нас, прокурорите, заявява градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю за "Труд".
 

Трима прокурори работят по това дело, казва Кокинов. На въпрос има ли достатъчно доказателства, че по-рано като офицер на прикритие и по-късно като явен служител в ДАНС Петров е минал от другата страна на барикадата, Кокинов отговаря: "Да, за етапа, който сме минали. Но той е още много първоначален. Когато има повече от трима обвиняеми, се намесват адвокати, различни искания за процесуални следствени действия... Около Нова година очаквам финала по това дело. Дотогава трябва да изясним Петров бил ли е внедрен офицер или агент под прикритие, не е ли бил. Знаели ли са за тази му дейност офицерите, които би трябвало да са му държали каишката - образно казано, - или той е действал самосиндикално. Ако са знаели, тогава и те са в кръга на "Октопода".

„Думата "таен агент" придоби зловещ оттенък напоследък. А не е така. Тия хора работят за държавата. Те понякога вървят по тънка червена линия между барикадите - ако си послужа с вашия израз. По тая тънка линия ще върви в разследването прокуратурата, а и съдът сигурно", коментира още Петров.

Обвиненията срещу Алексей Петров и другите от "Октопод" по думите на градския прокурор са на работна фаза. За създаване и ръководене на организирана престъпна група и за рекет - изнудване. Около 25 души са разпитани по делото, доколкото си спомням, казва Кокинов. Още се обработват материалите, иззети от офисите на басейна "Спартак", заявява той, като отказва да коментира дали става дума за доклада на ДАНС, който се появи в интернет, след като Петров го занесе на премиера. Той добавя: "Чух изявление на вътрешния министър - той говореше в множествено число за документи. Аз не съм ги виждал. Но след като министърът казва, сигурно е така - би следвало да го е уведомил някой. Със сигурност до този момент има един документ с гриф "секретно", който се разглежда и по делото за бившия премиер. Въпросът е как е създаден. Има вариант да е свален от интернет".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4681 |24.03.2010 Алексей Петров иска по-лека мярка . 5| 4893 |17.03.2010 Б. Найденов: Хора с власт покровителствали Ал. Петров . 13| 5652 |12.03.2010 Д. Абаджиев: Алексей Петров имаше връзка с РЗС . 6| 5233 |08.03.2010 Братът на Ал. Петров: От медиите разбрах, че брат ми работел под прикритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads