Реклама / Ads
78| 17076 |10.03.2011 НОВИНИ

М.Велчев: Приемат ли Пакта – правителството трябва да си замине!

.
Милен Велчев Източник: Булфото
Според бившия финансов министър и настоящ заместник-председател на НДСВ Милен Велчев, ако Пактът за финансова стабилност на Симеон Дянков бъде приет, трябва да бъде предвидено автоматично прекратяване на мандата на правителството.
 

Ексфинансист № 1 определи днес идеята на Дянков за допълнение в Конституцията на Пакта като упражнение по пиар на вицепремиера. Велчев се мотивира, че ако Пактът бе нещо по-различно от пиар акция, в него щяха да бъдат записани и санкции.

Милен Велчев обяви, че правителството върви към идеята на Румен Овчаров да се създаде държавен орган за наблюдение на цените. Цените, по негово мнение, трябва да се регулират от конкуренцията, за която обаче няма условия, тъй като се влошават условията за правене на бизнес. Милен Велчев бе категоричен, че е необходима пълна либерализация на пазара за доставка на електроенергия и свободна конкуренция. „Всеки да има право да реши коя фирма ще му доставя електроенергията“, коментира той. Цените не могат да бъдат контролирани по административен път, категоричен бе бившият финансов министър.

Според Христина Христова, създаването на агенция за контрол на цените на храните, нещо като „БОРКОР“ е нонсенс при свободния пазар. Христова подчерта, че за последните две години безработицата е нараснала двойно – от 5.2% на 9.6 %, а инфлацията – близо 4 пъти. Има и два пъти повече фалити на фирми – 523 за миналата година. 42 общини са във фактически фалит, като дължат 193 млн.лв. Без задължения са само две общини – София и Бургас. По отношение на данните на Евростат, които отново определят на България водещото мястото по смъртност, тя каза, че показват в какво състояние е нашата здравна система. Христова каза още, че безработицата сред младите българи е вече 23 %. Това значи, че всеки четвърти млад човек у нас няма работа. Тя коментира, че допуска да има „нечистоплътност“ в идеята на Дянков за пакта, защото той ще трябва да се спазва и от следващите правителства.Лидерът на НДСВ разкритикува БСП, че иска увеличаване на доходи от държавата и Синята коалиция затова, че се колебае да подкрепя или не кабинета.

НДСВ започва подготовка на предизборната си програма
, която ще се опира на икономиката, образованието, здравеопазването и социалната политика. Социологично проучване на партията показва, че за 57 % от българите е най-важно развитието на икономиката и разкриването на нови работни места. 60 % се боят за доходите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5586 |04.03.2011 САЩ хвали правителството за битката с мафията . 6| 5070 |01.03.2011 Сдружение на общините плаши правителството с протести . 18| 5409 |22.02.2011 Г.Кадиев: Финансовата стабилност е усмирителна ризница на правителството! . 20| 4740 |10.02.2011 Станишев: Правителството разчита на страха и репресията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads