Реклама / Ads
20| 4727 |10.02.2011 НОВИНИ

Станишев: Правителството разчита на страха и репресията

.
Борислав Цеков и Сергей Станишев
Председателят на БСП Сергей Станишев заяви: ГЕРБ превръщат България в бандитска държава. Правителството разчита на страх, репресия и сплашване.
 

Това е неговият коментар за днешния взрив. Две са възможните интерпретации за случилото се, посочи соцлидерът. Едната е свързана с неспособността на правителството и на МВР да осигурят нормален ред и сигурност и да гарантират собствеността и правата на гражданите, в това число на медиите.

Втората версия той обвърза с казаното от Ваньо Танов на изслушване във Вътрешната комисия за готвената инсценировка спрямо сина му. От думите на шефа на Митниците ставало ясно, че службите се използват за конкретни политически цели и за разправа. „Някои служби действат, използвайки методи на бандитски групировки”, коментира Станишев.

Председателят на БСП припомни, че завчера е била подпалена къщата на бившия председател на ДАНС в Копривщица. „Това за мен не е случайно събитие, а форма на сплашване. Днешното събитие е също такова”, категоричен бе той. Намери обяснение и за мълчанието на вътрешния министър – коментари Цветанов правел само на акции с пиар ефект.

Днес депутати от парламентарната група на левицата се срещнаха в парламента с представители на Института за модерна политика. Директорът му – бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков представи на червените последния доклад на института за работата на правителството и службите в сектор “Сигурност”.

След срещата Станишев заключи, че “подслушването се е превърнало в метод на управление на страната”. Масовото и безконтролно подслушване в страната ставало със заобикаляне на законите, с филтриране на информацията от специални разузнавателни средства и с използването на тази информация за политически цели. Законите, сътворени от ГЕРБ, създавали условия за използването на СРС-та с политическа целесъобразност. „Политиката на правителството е политика на репресия спрямо основни граждански права”, категоричен лидерът на БСП.

Станишев смята, че предстоящото идната седмица в Европейския парламент обсъждане на темата за използването на СРС-та в България, е показателно за тревогата на Брюксел по отношение на порочните практики, които застрашават демокрацията в страната ни. Станишев изтъкна, че през март ще се проведе конференция в ЕП за свободата на медиите и гражданските права. Левицата вече е подготвила законопроект, чрез който се въвежда по-голям независим и граждански контрол върху употребата на СРС-та.

От Института за модерна политика отбелязаха, че европейският авторитет на България е сериозно накърнен. Борислав Цеков коментира, че милиционерщината, опитите за използване на службите за политически цели и ескалацията на полицейското насилие са практики, които нямат общо с европейското развитие на страната ни. „Това, което се случва в страната през последните седмици, е позорящо петно за европейския авторитет на България”, заяви Цеков. По думите му, правата на хората се ограничават и страната ни се връща десетилетия назад.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 4731 |08.02.2011 ДПС готви вот на недоверие към правителството? . 134| 5015 |08.02.2011 Станишев: : Българският народ живее като „малката кибритопродавачка” . 37| 4898 |06.02.2011 Т. Дончева: Акции и милиционерщина характеризират правителството . 52| 5118 |05.02.2011 С. Станишев: Да усещаме нуждите на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads