Реклама / Ads
38| 4752 |08.02.2011 НОВИНИ

ДПС готви вот на недоверие към правителството?

.
Лютви Местан
Конституционният съд ще бъде попитан от ДПС дали вотът на доверие блокира опозицията през следващите 6 месеца да прибегне до процедура по вот на недоверие.
 

Това ще бъде една от темите, които утре в парламента на съвместна среща ще обсъдят депутати от движението с представители на ръководството на Социалистическата партия. “Предвид възникналия прецедент има необходимост от тълкувателно решение на КС и от ясен отговор дали един вот на доверие спира евентуална инициатива на опозицията през следващата половин година. Според нас не е случаен фактът, че Конституцията урежда в отделни текстове тези различни процедури – вот на доверие и вот на недоверие”, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. Спорът обаче възниква, защото Правилникът за организацията и дейността на НС ги обединява в една обща разпоредба.

“Нашата категорична позиция е, че един вот на доверие не би трябвало да спира вот на недоверие, защото са различни субектите на тази процедура. В противен случай ще ви задам риторичен въпрос – какво би станало, ако в края на тези 6 месеца, кабинетът пак поиска вот на доверие и го получи? Още 6 месеца опозицията ще бъде лишена от правото да иска вот на недоверие. Т.е. не би следвало да е възможно да се елиминира инициативата на опозицията да внася вот на недоверие. Това би я лишило от един много силен инструмент за коригиране на управлението”, посочи Местан.

Утре предстои още една среща – американският посланик Джеймс Уорлик ще се срещне с младежката организация на ДПС. “ДПС не е в изолация и вероятно не се учудвате, че не само в година на избори, е търсен партньор”, заключи другият зам.-председател Христо Бисеров. Той изтъкна, че са получили покана за разговори по оценка за ситуацията в страната – от НДСВ, от Стефан Софиянски, от земеделски формации и от някои други политически субекти, поканата на които обаче ще бъде отклонена.

В заявките за срещи темата за президентския вот не е включена. “Силата на Движението за права и свободи не произтича само от ключовата ни роля за избиране на държавния глава”, уточни Лютви Местан. Софиянски например ще представя “свои идеи, събрани в завършен документ, като анализ на икономическата ситуация и евентуални мерки за изход от нея”.Основна тема на днешното заседание на ЦОБ обаче отново са били проблемите на тютюнопроизводителите. Днес техни представители от Благоевградско, Кърджалийско и Хасковско дошли в централата на партията, за да връчат там декларация, адресирана до финансовия министър Симеон Дянков и земеделския Мирослав Найденов. С нея те искат спешно свикване на Консултативния съвет, сформиран към МЗХ и да се обсъди кампанията по изкупуване на тютюн от реколта 2010.

“Кампанията се забави изключително много. Има тенденция към изкупуване на много ниски цени, несъответстващи на качеството на произведения тютюн. И на трето място, няма никаква информация какво ще се прави оттук нататък за следващата реколта”, обясни какво са казали третият зам.-председател на партията Алиосман Имамов. За да открият отговор на тези въпроси междувременно работна група, начело на която е депутатът Юнал Тасим, ще проведе срещи с основните купувачи на тютюн, за да разбере какъв е проблемът.

“Тютюнопроизводителите са в протестна готовност”, отсече Имамов. Ако няма реакция на декларацията им, още следващата седмица ще бъдат организирани протести.

“Няма никакво оправдание за безпрецедентното закъснение с изкупуването на реколтата. Би имало някакво, ако произведените количества тютюни бяха повече от договорираните, а то е точно обратното”, възмути се Лютви Местан. Търговците са сключили договори за 83 601 тона тютюн, произведени са едва около 45 хил. тона. В същото време са изкупени едва между 10 и 20 % от чакащия за продажба тютюн и това на 19-ия ден до края на кампанията. Най-тежка е ситуацията със сорт “Басма”.

“Нашият извод е, че кабинетът не изпълнява поетите ангажименти от срещата преди седмица-две при министър Дянков. Правителството има определени задължения по Закона за тютюна и тютюневите изделия, които незабавно трябва да изпълни, включително и контролни функции към лицензираните търговци”, категоричен бе Местан. Той предупреди, че ако това не се случи отговорност за евентуални протести ще носи Министерски съвет, а не неговата политическа сила. “Въпросът с протестите е в ръцете на правителството”, отесече Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5310 |25.01.2011 ДПС се готви да оглави протеста на тютюнопроизводителите . 42| 4938 |18.01.2011 БСП се готви за улични протести . 16| 7195 |01.12.2010 Хора на Сретен Йосич "сготвили" Бай Миле . 12| 6201 |11.11.2010 Яне готви "кабинет в сянка" с участие на Трактора?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads