Реклама / Ads
6| 5069 |01.03.2011 НОВИНИ

Сдружение на общините плаши правителството с протести

.
Председателят на Управителния съвет Дора Янкова на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) заяви, че от сдружението обмислят протестна декларация срещу изпълнителната власт. Това стана ясно по време на 12-то им общо събрание.
 

Аз не споделям да създадем държава, с която всички да бъдем на улицата. Затова този остър дебат, показващ духът и състоянието на българските общини и общинари ще го изразим с остра протестна декларация”, каза Янкова.
До края на деня контролна група от шест човека ще подготви протестната декларация и най-вероятно утре тя ще бъде внесена до Министерски съвет, НЗОК, Министерство на здравеопазването и всички останали институции, които имат отношение по исканията.

В декларацията общинарите ще изразят недоволството си по отношение състоянието на общинските болници.Предложението дойде от председателят на Общинския съвет на Община Левски Яким Якимов, който алармира, че до месец в общината няма да има болница заради острия недостиг на средства. „С 10 000 лева сме под екзистенцминимума за съществуването на болницата”, посочи Якимов. По думите му декларацията трябва да е срещу „безобразията и тенденциозната опасност да бъдат закрити повечето общински болници в страната”.

Кметът на Никопол д-р Валери Желязков подкрепи колегата си като заяви, че общинските болници в страната обслужват 2 млн. души, а изразходват едва 14% от приходите от осигурителни вноски.

„Управителният съвет е на позиция, че трябва да разбираме хала на държавата във финансова криза. Ние винаги сме били силни в предложенията си и сме смятали, че властите трябва да си партнират”, поясни Дора Янкова.

В декларацията ще се акцентира и върху финансовата децентрализация на общините, която касае приходите им. Янкова обясни, че най-голямото разочарование е липсата на нов закон за местните данъци и такси. По думите й през декември миналата година са приети поредните промени в закона, в които най-важните предложения на НСОРБ не са отчетени.

Ще дадем мандат от един месец за реакция на правителството по протестната декларация на НСОРБ – не повече и след това започваме координирани действия. Това заяви кметът на Община Борован Петър Цветковски по време на Общо събрание на сдружението.По думите му положението в общините е трагично и ще става още по-трагично, ако няма чуваемост от страна на централната власт.

Има една поговорка – на зла круша зъл прът”, каза Цветковски. Той коментира, че НСОРБ е най-голямата неправителствена организация в Европа и не трябва да бъде пренебрегвана от централната власт.

Властта не е в Министерски съвет или в Народното събрание, властта е в общините. Няма никакво време, колата затъва, крием си главата в пясъка”, заяви Цветков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5405 |22.02.2011 Г.Кадиев: Финансовата стабилност е усмирителна ризница на правителството! . 41| 5339 |15.02.2011 БСП плаши ГЕРБ с масови протести . 20| 4740 |10.02.2011 Станишев: Правителството разчита на страха и репресията . 38| 4752 |08.02.2011 ДПС готви вот на недоверие към правителството?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads