Реклама / Ads
3| 2893 |03.11.2022 НОВИНИ

Великобритания е предала на Украйна безпилотни подводни апарати. ЕС е осигурил 400 генератора за ток

.
Разрушена Украйна
Великобритания е предала на Украйна безпилотни подводни апарати, с помощта на които Киев може да извърши терористична атака срещу кораби на Черноморския флот, съобщиха от външното министерство на Русия, цитирани от информационната агенция РИА Новости.
 

Изданието припомня, че през септември 2020 г. Лондон и Киев се договориха да разширят програмата за обучение от британски инструктори за украински военни водолази.

„В края на 2020 г. страните започнаха изпълнението на програмата за противодействие на заплахите в Черно море, Инициативата за военноморска подготовка на ВМС на Украйна, която включва курсове за обучение на бойни плувци“, се казва в съобщението.

 

По-специално подводните диверсанти се обучават на базата на отделен център за специални операции "Юг", кръстен на. Атаман А. Головати в Очаково. В Одеса, на базата на училището за военни водолази, се обучават специалисти в курса „водолаз със специално предназначение“ с развитие на умения за дълбоководна подривна дейност, допълва Дарик нюз.

 

ЕС е осигурил досега за Украйна над 400 генератора за ток заради руските удари по украинската енергопреносна мрежа, съобщи говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че нуждите постоянно растат и ЕС е готов да отговори бързо.

 

Досега за украинската енергетика ЕС е предоставил 25,5 млн. евро, а ЕС и Украйна извършват търговия в малки обеми на ток след свързването на електропреносните мрежи след началото на войната, посочи говорителят. Той добави, че всички страни от ЕС участват в осигуряването на необходимата подкрепа.

 

По неговите думи отговорът на украинските нужди зависи и от наличността на съответните технически средства, затова еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон е в преговори за доставки и от източници извън ЕС, поясни говорителят. Той заяви, че над една трета от годишния бюджет на ЕС за хуманитарни цели вече е предоставен на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3092 |03.11.2022 Депутатите приеха България да изпрати военна помощ за Украйна . 1| 2662 |03.11.2022 Ангел Найденов: Не сме неутрални. Участваме в решенията на ЕС и НАТО за военна помощ за Украйна . 6| 2787 |03.11.2022 Елисавета Белобрадова, ДБ: Военна помощ за Украйна е дневният ред и на България, и на целия свят . 5| 2718 |03.11.2022 Партията на Янев като фурнаджийска лопата за военната помощ за Украйна. Вече е “за”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads