Реклама / Ads
8| 7058 |26.02.2011 НОВИНИ

Сл. Велков: Тези, които ще яхнат коня в Либия още не са се появили

.
Славчо Велков
Радикализмът в една организация не се измерва с религията, която изповядват, а с радикалността на целите и действията, които предприемат. Северна Африка не трябва да се възприема като цяло, вкупом, каза той в Египет армията не е убивала никого, докато в Либия армията активно участва в действията срещу протестантите.
 

Славчо Велков, специалист по сигурност и ислямски тероризъм и Яне Янев, лидер на РЗС, коментираха в студиото на Сеизмограф размириците в Либия, която е пред гражданска война.

Велков посочи, че понятията радикален ислям и ислямски тероризъм не са точни. Не говорим за католически тероризъм в Ирландия, а за ирландски тероризъм, обясни той. Провокиран съм от кризисния щаб да кажа, че във външно министерство работят добри специалисти. Преди 20 дни обяснихме, че това, ще става в Либия ще е коренно различно от това, което става в Египет, каза Велков.

Това е опит за евакуация на българи, а не на българите, както обяви премиера. Българите в Либия са 500, които са се регистрирали, но това не е точния им брой.

Я. Янев допълни, че ситуацията е изключително сложна. Радикалният ислямизъм е сложно нещо, но трябва да се каже, че религията не е в основата на терора. В Либия има държавен тероризъм, осъществяван с религиозни лостове. Нашето правителство не е предприело действия, които да гарантират сигурността. Трябва да се организирпа център с добре подготвени хора, които да анализират процесите в Либия. А ако дойдат в България хора, които са загубили, но са организирани, ще стане страшно, прогнозира политикът.

Велков поясни, че радикализмът в една организация не се измерва с религията, която изповядват, а с радикалността на целите и действията, които предприемат. Северна Африка не трябва да се възприема като цяло, вкупом, каза той в Египет армията не е убивала никого, докато в Либия армията активно участва в действията срещу протестантите.

Разликата между ислямски и ислямистки е голяма. Рискът от бежанци е следният – България е приела 1200 лица, досега за два месеца са 120 лица, за криза се считат 5 000 лица. Тенденцията засега не е за увеличаване, каза Велков. Ако тези, които са направили революцията, защо идват тука? Ислямистите, които обявяват, че в два града са изградили ислямистки републики, защо ще идват тука?, попита той и добави, че за нас няма заплаха от бежанци, от радикален ислям – те ще си останат там. Но може да внедрят организирани групи за пренасяне на наркотици, например.

За Ал Кайда това, което стана в Либия е изненада. Тези, които ще се възползват от протестите още са на заден план, те още не са се появили, тепърва ще обяздват коня, който ще яхнат, прогнозира анализаторът.

Янев посочи, че трансфер на тероризъм в днешните условия е абсолютно възможен и правителството трябва да вземе мерки това да не се случи. Но всеки ден се вдига цената на петрола, а това за населението е много тревожно, защото цените на всички стоки се вдигат. Трябва да се създаде прокризисен ситуационен център.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 5571 |20.02.2011 Р. Плевнелиев: Врагове са всички, които са в мътната вода . 43| 5220 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната . 11| 5246 |11.02.2011 Я. Янев: Които са пребили О. Стефанов, са автори на взрива . 9| 5729 |20.10.2010 Д. Гяуров: Яхтите, на които се снима Доган, говорят за обвързаност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads