Реклама / Ads
19| 5078 |25.06.2013 НОВИНИ

Венцислав Лаков: ВИП полетите са абсолютно незаконни

.
Източник: Булфото
Нито Военновъздушните сили (ВВС), нито Националната служба за охрана (НСО) имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и „Авиоотряд 28“.
 

Това каза председателят на Временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28“ и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната Венцислав Лаков.

На днешното закрито заседание бяха изслушани командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, началникът на НСО ген. Тодор Коджейков и командирът на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов, предаде агенция „Фокус“.

„Съществува пълен административен хаос. Ако при един граждански полет е ясно кой пътник кога и закъде е летял, се оказа, че нито ВВС, нито НСО имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и „Авиоотряд 28“, коментира Венцислав Лаков.

Ген. Константин Попов призна, че е имало случаи, при които не са посочвани пътниците. „ВВС не могат да откажат полет, ако нямат броя на пътниците. НСО се интересуват от охраняваното от тях лице, но не и от хората, които го съпровождат. Продължаваме да нямаме пълните списъци на лицата, които са ползвали услугите на „Авиоотряд 28“ и ВВС“, подчерта Лаков.

За изпълнените 69 полета с въздухоплавателни средства на ВВС или 211 часа е изразходвано гориво за 841 889 лв., от които едва 167 130 лв. са възстановени на ВВС.

„Изключително интересни са тези полети и пораждат въпроси – каква е била целесъобразността им, как се харчат парите на данъкоплатците. Полетите с въздушните таксита не са допринесли за повишаване на подготовката на младите пилоти. Това е така, защото полети с ВИП лица се поемат от опитни пилоти”, коментира Лаков.

„Нито по Закона за въоръжените сили, нито по основната заповед 241 от 2009 г. има някакво правно основание да се извършват полети с въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната на ВИП лица. Такова правно основание не съществува.

Посочено е кои лица могат да ползват самолетите – министърът на отбраната, началникът на отбраната, командирите на въоръжените сили. Има една точка, в която се обяснява, че може да се ползва летателна техника и от други ведомства, но това става само след предварително сключен договор по предложение на началника на отбраната. Никъде не намерихме такъв договор да е сключван между Министерски съвет и Министерството на отбраната или Министерството на земеделието и храните и Министерството на отбраната.

Изводът е, че изцяло незаконно са извършени тези полети. Било е практика да се ползват самолетите без списък с пътниците”, каза Венцислав Лаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 5266 |25.06.2013 Прокуратурата се захвана с полетите на "Авиоотряд 28" . 23| 6307 |09.06.2013 Лаков: "Авиоотряд 28" е летял за развлечение . 4| 4787 |07.06.2013 Орешарски ще отговаря на "Атака" за полетите на „Авиоотряд 28" . 27| 6973 |05.06.2013 Kомисия ще проверява полетите на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads