Реклама / Ads
8| 3956 |16.10.2021 НОВИНИ

Vera Su може да остане постоянно на Камен бряг

.
Vera Su
Заседналият кораб Vera Su може да остане ”атракция” на Камен бряг неограничено дълго време. Официалните съобщения на транспортното министерство внушават, че непрекъснато се умува какво точно да бъде предприето на място. Плановете обаче са едно, а практическите действия - съвсем друго.
 

И специалисти от сектора, и представители на "Морска администрация" напоследък обясняват, че всяка дейност нататък е много сложна, на ръба на големия риск. Внимателен прочит на информацията води до съмнения ще бъде ли преместен корабът въобще.


Както вече е известно, опитът за изтегляне на съда трябва да бъде предшестван от разтоварване. Но компанията по спасяване, с която контактува турският корабособственик, е заговорила за акция едва след април. Причината са данните за времето на Камен бряг в стари периоди, които не показват през есента и зимата времеви прозорци за извършване на каквото и да е - вълнението е голямо. Отделно от това след навлизането на вода в съда люковете на хамбарите с товара не може непрекъснато да се отварят и затварят за разтоварване. "Нужни са поне три дни добро време", обясниха през настоящата седмица на брифинг шефовете на "Морска администрация". Към момента те не потвърждават, че действия ще се предприемат чак след април. Но практически е ясно, че по-рано няма как да стане.


Още по-специфичното е, че ако бъде разтоварено количество, корабът ще промени начина на засядане, т.нар. геометрия. Това пък отваря още рискове: както трудности по самото разтоварване, така и за най-лошото - целостта на самия съд. Затова дори най-малката дейност трябва да бъде предшествана от сложни изчисления, моделиране, а и променящо се според ситуацията укрепване. "Всичките анализи и планове към момента са на база наличната информация. Но като започнем работа, ще излязат много други неща, които сега няма как да предвидим. Например: постъпва вода от едната страна - изпразваме; после обаче може да се окаже, че от друга постъпва - изпразваме пак и т.н.", заяви шефът на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов на брифинга. А колегата му кап. Валентин Енчев обобщи, че вероятно "разтоварването ще е по-лесна част от запазването на целостта на кораба". Както и, че нуждата от отводняване и другите специфични дейности правят "евентуалното извеждане" доста трудна задача.


За всички тези технически подробности са нужни не само усилия, експертиза, пари, но и време. При това юридическите баталии около собственика, застрахователите, следствените действия и т.н. са съвсем отделни казуси. Те също ще костват време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3030 |15.10.2021 Станислав Младенов: С умна и интензивна работа може да компенсираме забавеното внасяне на Плана за възстановяване . 2| 3148 |13.10.2021 Водолаз за „Vera Su“: Стабилен е, няма опасност от разливи . 3| 4259 |13.10.2021 Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите . 37| 4946 |13.10.2021 Трифонов: ИТН може да участва само в коалиция, чиято цел е електронно дистанционно гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads