Реклама / Ads
16| 11226 |10.06.2008 НОВИНИ

Вера Мутафчиева била агент Атанас, а Георги Данаилов - Андрей. Е, и?

.
Вера Мутафчиева е била агент на Държавна сигурност и по-точно на Шесто управление с името Атанас. Това оповести Комисията по досиетата. Известната писателка е била вербувана през 1969 година.
 
Попада в списъка за досиетата като председател на Държавната агенция за българите в чужбина. По същата причина е оповестен и писателят Георги Данаилов, който е работил за Второ главно - контраразузнаването от 1973 година. Дадено му е агентурно име Андрей. При проверката на Комисията по досиетата са били открити разходни документи, от които става ясно, че работа на Данаилов за Държавна сигурност срещу заплащане.

 Другото известно име в доклада е това на председателя на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Боршуков. В периода 1987-1990 той е бил съдържател на явочна квартира, под псевдонима Простор.
Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност обяви, че писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Мутафчиева е била агент на Шесто управление на ДС.

Вера Мутафчиева, бе председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 - 98 г. Тя е била вербувана от Никола Черкезов на 01.08.1969 г. и е регистрирана като агент на 23.09.1969 г.

Вера Мутафчиева е дъщеря на големия български историк Петър Мутафчиев. Тя е автор на над 30 книги, издадени у нас и в чужбина в огромни тиражи. Сред по-извесните ѝ произведения са: "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане", спомените ѝ "Бивалици", "Разгадавайки баща си", "Семейна сага" и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история - "Хан Аспарух".

Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980).

Писателят Георги Данаилов печели популярност с книгите си "Убийството на Моцарт" и "До Чикаго и назад, сто години по-късно". Автор е на много пиеси и филмови сценарии: "Хирурзи", "Похищение в жълто", "За къде пътувате?", "А сега накъде?" (заедно с Рангел Вълчанов).

До огласяването на двамата се стигна след като комисията обяви сътрудниците на ДС работили в пет държавни агенции. Това са Държавна агенция - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата. Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Комисията е проверила 458 служители.

Няма да коментирам. Законите трябва да се четат и изпълняват внимателно и точно. Между министрите и депутатите имаше агенти, които не бяха обявени. Защо? Това заяви за Frognews.bg Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР, сега експерт по въпросите на сигурността и член на ВС на БСП. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10547 |13.02.2008 Х2 не е робот, а агент на ДС във властта . 4| 11451 |09.11.2007 ДПС с най-много кметове – агенти на бившата ДС . 2| 6810 |23.10.2007 Двама агенти на ДС разконспирираха в ЦИК . 9| 7364 |19.09.2007 Пенсионер агентурист плюе Бриго Аспарухов, прехласва се по Ахмед Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads