Реклама / Ads
2| 3409 |06.11.2018 НОВИНИ

Весела Лечева: Дават се за здраве 500 млн. лв., без да се прави реформа

.
Източник: БГНЕС
БСП не е политическата сила, която ще крепи кворума, за да се приемат законите на управляващите, с които социалистите не са съгласни.
 

Това заяви в предаването „Лице в лице” народният представител от БСП Весела Лечева. Причината за коментара ѝ е гласуването на трите ключови бюджета за догодина, за което от Столетницата предупредиха, че няма да се регистрират в пленарната зала. Решението на Столетницата беше изтълкувано като бойкот.

„Не съм съгласна, че това е бойкот. Това все пак е една демократична процедура, която е лост и механизъм на една опозиция”, поясни Лечева.

 

Заради това действие на опозицията управляващите настояха нерегистриралите се депутати да не получат и парите си за транспортни разходи за деня.

 

„При нас никога не е ставало въпрос за заплати. Когато не сме се регистрирали, ние сме казвали, че няма да ползваме никакви облаги от парламента”, коментира Лечева.

 

По думите ѝ досега предложенията на БСП не са се приемали, въпреки заявената готовност на управляващото мнозинство за постигане на консенсус и единение. Конкретно за трите бюджета – на НЗОК, на Държавното осигуряване и на държавата, от БСП са се противопоставили, защото смятат, че предложенията на управляващите са предизборни и не отговарят на очакванията на българските граждани.

 

„Ние не сме съгласни с политиката на управляващото мнозинство. Бюджетът за Здравната каса се увеличава с 500 млн. Миналата година се увеличи с 400 млн. и виждате – 2018 година беше съпътствана с изключително много проблеми, свързани със здравеопазването в България. Сега се предлагат 500 млн. без да има смислена реформа. Главна цел на управляващите е да градят рейтинг. Голяма част от реформите изискват сериозна политическа цена”, добави Лечева.

 

Като проблеми в здравеопазването, които все още чакат да бъдат разрешени, тя посочи „раздутата администрация” и липсата на електронно управление.

Разликата в предложения от БСП бюджет пък била в това, че e насочен към икономическия и демографския растеж. Сред мерките за постигането му е предложението при второ и трето дете семействата да получават 6400 лева еднократна помощ, посочи Лечева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3473 |06.11.2018 Депутатите заседават извънредно за бюджета . 2| 7236 |05.11.2018 Уволниха дисциплинарно като преподавател зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов . 1| 7231 |01.11.2018 Дават по 40 лв. на най-бедните пенсионери за Коледа . 1| 4054 |24.10.2018 Създават звено ”Национално ТОЛ управление” към АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads