Реклама / Ads
4| 5103 |05.01.2016 НОВИНИ

Вигенин: Не знам Местан да е бил против интересите на страната

.
Кристиан Вигенин
Много е лесно да се правят квалификации, но до този момент ние нямаме никакви индикации, че Местан е извършил нещо, което е против националния интерес на страната ни. Това каза по бТВ бившият външен министър от кабинета „Орешарски“ Кристиан Вигенин.
 

 Като параноя и неосъзнато действие определи той ходенето на Местан до турското посолство. „Много от политическите решения на Местан се оказаха грешни, като започнем от свалянето на правителството „Орешарски“. То си отиде след пресконференцията на Местан, когато той каза, че оттегля подкрепата си за това правителство“, припомни още бившият ни първи дипломат.

 

Трябвало е Борисов да вдигне телефона на Ердоган и да каже, че това е недопустимо, български премиер да бъде репресиран. България трябва ясно да изрази своя интерес и максимално да не допуска външни за нас фактори да влияят на политиката на страната ни, обясни Вигенин по повод искането на турския президент Ердоган и турския премиер  Давутоглу да проведат спешен разговор с министър-председателя заради кризата с ДПС.

 

„Абсолютно не е безопасно това обаждане. Това за мен е конкретният проблем, който възникна, а не декларацията на Доган и самото отстраняване на Местан“, категоричен е Вигенин. Това е един неудачен и изключително странен ход на турския президент, по думите на бившия министър на външните работи. „Ние не знаем подробности, знаем само това, което Борисов съобщи“, намекна още Вигенин. Помолен да коментира дали по време на неговото управление е имало опити за намеса от страна на ДПС във вътрешната политика на страната ни, Кристиан Вигенин изтъкна: „ДПС по никакъв начин не се е месило в политиката на България към Турция. Подчертавам, подобни намеси не е имало. За мен това развитие на нещата беше учудващо. Ако нещо се е случило, това е било след края на правителството „Орешарски““.

 

Видяхме, че на месните избори се проявиха слабости в някои общини, които бяха бастиони на ДПС, добави той. „Би следвало г-н Доган, поемайки стъпката с отстраняването на Местан, да даде и малко разяснения. За мен тази реч имаше важно предупреждение - че интересът на България трябва да стои на първо място и опитите на определени партии да изпълняват инструкции е нещо, което да бъде пресичано навреме“, продължи с анализа Кристиан Вигенин. По думите му мястото на България е в Европейския съюз. „Ние трябва като държава да се опитаме да търсим балансите. Ние нямаме нужда от конфронтация с Русия. Ние нямаме нужда от конфронтации с Турция. Нямаме нужда от квазивойна, а от национално единство и ясно формулиране на националния интерес“, изтъкна Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6367 |05.01.2016 Гюнер Тахир: Филиз Хюсменова сменя Местан . 13| 4605 |05.01.2016 Местан се срещал с дипломати от ЕС . 32| 9630 |05.01.2016 Гяуров: Нарочно ни подхвърлиха версия за връзка Местан-турски служби . 10| 5884 |05.01.2016 Местан ще проговори на Богоявление в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads