Реклама / Ads
0| 3154 |16.03.2023 НОВИНИ

Вижте кой празнува имен ден днес

.
На 16-ти март православната черква уважава паметта на Свети деятел Аристовул Британски, от Седемдесетте апостоли, както и на Свети Савин и Свети Папа (Папий). Преданието споделя, че Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на Свети деятел Варнава, и двамата от цифрата на седемдесетте възпитаници Христови. Имен ден празнуват: Савин, Савина, Сави, Савчо, Савко, Савка, Жельо, Желчо, Жеко, Вильо. С пожелания за: здраве, успехи и благополучие!
 

Бил сателит в пътешествията на великия деятел Павел и асистент в неговите проповеднически писания. От него бил ръкоположен за свещеник на Британия (Англия), където претърпял доста премеждия, само че с плодородното си слово и светия си живот съумял да сложи основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, сложил свещеници и дякони и там починал в дълбока напреднала възраст.

 

Свети Савин бил египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение срещу християните той се отдръпнал край едно далечно село с доста други християни и се затворил в една барака, където прекарвал в пост и молитва. Но един бедняк, комуто Савин бил сторил огромно положително, го издал на властта. Както Юда предал Христа, по този начин и тоя дрипльо за две жълтици издал своя покровител. Савин и шестима още християни били хванати от царските бойци и отведени на съд. След огромни страдания Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

 

Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда и живял по време на ръководството на император Максимиан. Заради изповядването на Христовата религия бил предаден на мъчения в родния си град.


На 16-ти март имен ден честват: Савин, Савина, Сави, Савчо, Савко, Савка, Жельо, Желчо, Жеко, Вильо. С пожелания за: здраве, успехи и благополучие!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5818 |15.03.2023 Готвят ни промени в данъчните закони, вижте какви! . 5| 6797 |15.03.2023 Арестуваха журналист по анонимен сигнал. Виновен или неудобен за властимащи? . 0| 3498 |14.03.2023 26 български имена в един от най-престижните конкурси за поезия в света . 11| 5747 |05.03.2023 Иван Демерджиев: Ще има изненада от политическите имена, разследвани за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads