Реклама / Ads
0| 3619 |27.03.2022 НОВИНИ

Виталий Кличко: За нищо на света руската армия няма да влезе в Киев. Привилегия е да умрем за свободата си

.
Виталий Кличко
Аз съм кмет на Киев и трябва да браня живота на жителите на моя град. Това е моят дом, моят град. Не бих могъл да бъда никъде другаде сега. Оставам. Това каза по НТВ Виталий Кричко.
 

Градът се промени драматично. Тук няма много хора. Преди живееха 3,5 млн. души. Сега са около 1, 5 млн. Почти няма движение по улиците. Хората, които срещаме са с униформа и оръжие. Готови сме да защитим нашия град и семейства. 


Руските войски идват от Беларус.  На север са окупирани Чернобил.  На 30 километра са от града.  В нашия град са убити повече от 300 човека, повече от 90 сгради са унищожени. Сравниха със земята градове.  половината Чернигов е разрушен. Харков и  Мариупол също. И те наричат това “специална операция”?!. Това е война срещу хората на Украйна. Моля ви не вярвайте на руската пропаганда. Те казаха, че сме нацисти. Моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв. Всичко е лъжа. Никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна и нация. Но сега искаме да защитим нашие деца. Ние вярваме в същите ценности ,в които вярват в  Европа и България. 

 

Искам да се върна към 1994 г. Тогава бяхме първа ядрена сила. Оказахме се от централите, за  да бъдем неутрална страна. Никога не сме били агресивни. Последва анексирането на Крим, Донецк и Луганск. А сега Украйна. Русия иска да окупира Киев. Интересите и могат да стигнат до Полша  и Унгария. Искат да построят съветската империя. Не искаме да се връщаме в СССР. Ние искаме да сме свободна и демократична страна. 


Като кмет на Киев ще ви кажа - руските войници за нищо на света няма да влязат тук. Готови сме да защитаваме нашето бъдеще с оръжие в ръка. 

 

Голямата трагедия е, че от 40 млн. украинци, много се преместиха в Европа. Голямо благодаря, че  получаваме от България хуманитарна помощ. В този момент виждаме кои са истинските приятели на Украйна. 


Преди няколко дни руски ракети удариха една от жилищните сгради. Веднага отидох там. При мен дойде мъж на 60 години и ми каза -  нямам дом, няма къде да отида. Предложих му да го евакуираме в Западна Украйна. А той каза - целият и живот премина тук. Не искам да напускам града. Дайте ми оръжие, за да защитя моят град. Руснаците мислеха ,че хората ще се разочароват и разстроят. Не - те имат воля да защитях града си. Ние сме готови да се изправим срещу една от  най-силните армии в света. Руските войници се борят за пари, а ние за децата и бъдещето си. Никой не иска да умира. Но за нас ще е привилегия да умрем за свободата си. 

 

Някои политици казват, че са наполовина бременни. Трябва да решите - подкрепяте мира и Украйна, или агресията. Спрете икономическите си отношения с Русия. Те използват парите за армията си. Това са кървави пари. Спрете отношенията си с Русия. Спрете войната. Тук правим всичко, за да защитим родината си. 

 

Кое е решението?! Та те убиват. За какъв компромис можем да говорим? Готови сме да говорим, ако си тръгнат от нашата страна. Компромис - да дадем  на Русия част от Украйна?!  Това компромис ли е? Не! 

 

Никой не знае кога ще свърши войната. Тя зависи от един човек, който седи в Москва. От този човек зависи всичко. Казахме им - спрете войната.  Ако не спрат войната - ние нямаме избор. Трябва да защитаваме страната. Имаме ли избор - не. Нямаме избор и трябва да вземем оръжията. Затова сега е важна подкрепата към Украйна. Ние не защитаваме само нашата страна, а защитаваме ценностите, валидни и за България. Ако някой си мисли, че тази война не ви засяга лично - грешите. Тя може да стигне до всеки от вас, до всеки на европейския континент. Правете каквото можете, за да спрете тази война. Нуждаем се от помощ, оръжия за защита.  Ние се защитаваме. Това е много важно. Войната може да достигне всеки. 


Моята майка ми дава сили. И моят баща, той почина , спасявайки живота на много хора в Чернобил.  Беше там по приеме на ядрената експлозия. Научи ме на нещо много важно - привилегия е да дадеш живота си, докато защитаваш родината си. Никой не иска да умира. Ако нямаме избор, ще се бием и ще се защитаваме. Защитаваме мира в Европа. 


Не спя много. Когато се събудя , се надявам всичко да е просто един кошмар. Но виждам отново тежката реалност. Виждам мъртви хора, част от телата им. Парчета месо.  Виждам жени и деца, които плачат. Виждам милиони хора, чиито живот е разбит. Те разрушиха живота на милиони. Много е трудно, но е важно да съм тук и да помагам. 


Роден съм в СССР. И аз бях зомбиран от съветската пропаганда. Сега руската пропаганда прави същото.  Не вярвайте на приказките  за фашистите и нацистите. Това е лъжа.  Убиваме се един -друг, за да ощастливим един човек.  Това коства хиляди украински животи 


На българите - благодаря за гостоприемството ви. Надяваме  се войната да не стигне до България. Надяваме се руските войници да си тръгнат сами. Ако не стане, ние ще ги изпратим обратно у дома. 

 

Имахме огромни планове за това лято. Моята мисия бе да върна колкото се може повече ветерани от войната. През лятото имахме планове, но те са разрушени. Градът се промени.  Надявам се един ден нормалният живот да се върне тук и да не мислим за оръжие и  смърт. Украйна е европейска страна. Надавам се един ден да осигурим европейски начин на живот на всеки украинец. Благодаря ви за помощта за Украйна, заедно сме по-силни.  












Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3197 |24.03.2022 Украйна: Унищожихме руския десантен кораб Орск в Бердянск . 0| 4230 |24.03.2022 Шефът на Роскосмос Рогозин заплашва света: Може да унищожим всеки агресор за броени минути . 0| 3922 |23.03.2022 Рашков: МВР не може да направи нищо, когато срещу него стои политически пристрастен човек . 0| 3297 |23.03.2022 Украйна: Руснаците са унищожили лаборатория в Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads