Реклама / Ads
0| 5163 |01.05.2022 НОВИНИ

Илияна Йотова: Асен Василев да подаде оставка, ако се пренебрегват фирми, които зависят от руския газ

.
Илияна Йотова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Позорно е, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми, които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ” и такива случаи изискват оставки.
 

Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар за изказването на вицепремиера Асен Василев, че позицията на президента по темата с доставките на оръжие за Украйна е „позорна“. Попитана от кого ще трябва да бъдат подавани въпросните оставки, ако се докаже скандала, тя отговори: „От г-н Асен Василев”.

 

„Ако решението за това да не се заплащат на „Газпром” доставки на газ от Русия е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма, и това е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който го е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция“, поясни Йотова.

 

Тя бе категорична, че от първия консултативен съвет при президента, който беше свикан веднага след започването на войната, до днес Румен Радев не е променил позицията си по въпроса: „Всички бяха единодушни тогава, че става дума за абсурдна война, за инвазия, за нарушен суверенитет. Тази позиция на президентската институция не се е променила до днес. Но се промениха колебливите решения и позиции на правителство, откъдето дойде и тази несигурност“.

 

Вицепрезидентът отправи и критика, че не се е провел извънредният Коалиционен съвет, а същевременно утре българският министър на енергетиката ще участва на извънредна среща на министрите на енергетиката в ЕС.

 

„В момента имаме две коренно различни позиции – на Нинова да се подновят преговорите с „Газпром“, и на Асен Василев да се върви към алтернативни доставки“, коментира Йотова.

 

Вицепрезидентът не е изненадана от позицията на лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова спрямо президента Румен Радев.

 

„Струва ми се, че в момента г-жа Нинова като икономически министър е коалиционен партньор на това „отроче“. Не виждам нищо лошо в тази коалиция. Още вярвам, че има бъдеще“, каза Йотова и определи обвиненията за „синхрон с Борисов“ като „невъзможни”.

 

„Не разглеждам хипотезата за падане на правителството“, каза още Йотова, която не смята също, че може Корнелия Нинова да предизвика падането на кабинета „Петков“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5682 |30.04.2022 Асен Василев: Няма да има скок от 35% на газа. Отношенията ни с президента са в най-ниската си точка . 0| 5362 |29.04.2022 Отчаян апел към Запада и папата: Командирът на морската пехота призова за десант в Мариупол, за да бъдат спасени обсадените . 0| 21629 |29.04.2022 ”Искаме повече политици като Асен Василев”: Реакциите след интервюто на вицепремиера в SkyNews . 0| 4814 |28.04.2022 Финансовият министър Асен Василев: Ще съдим Газпром

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads