Реклама / Ads
0| 2708 |06.09.2022 НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова с послание до българите по света за празника на Съединението

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
„Днес в България е свят празничен ден – честваме събитието от 6 септември 1885 г., отбелязваме Съединението като силен и горд държавнически акт в Третото българско царство“ – с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна с послание към дружествата на българите по света по случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
 

Припомняйки имената на героите и подкрепата на княз Александър I Батенберг за историческия акт, вицепрезидентът изтъква, че днес е ден на осъзнато могъщество, национална принадлежност и непотъпкано чувство за държавност.

 

„Тази всенародна битка ревизира Берлинския договор, коригира териториалното ощетяване, подтиква Великите сили към установяването на нов  ред и проправя път, по който българите ще продължат след двайсетина години с присъединяването на други отнети наши земи на Балканите“, казва Илияна Йотова.

 

Според нея неслучайно живото послание, изписано на фасадата на Народното събрание, гласи: „Съединението прави силата“. По думите й събитието от 6 септември е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела.

 

„Един завет обедини всички българи срещу неправдата, един народ, пълен със самочувствие, дръзна да се изправи срещу Великите сили и националистическите кроежи, и най-вече срещу това някой друг да решава съдбата му. И успя!“, заявява Йотова. 

 

В посланието си тя честити празника на сънародниците ни по света: „От сърце ви поздравявам за вашия поклон към българското минало и за родолюбивата идея да бъдем заедно, съединени от един достоен празник“.  

 

Вицепрезидентът им пожелава да бъдат сплотени и достойни в делата си и да помнят, че Съединението прави силата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3000 |20.08.2022 Вицепрезидентът подкрепи действията на служебния кабинет за газа, били стъпка в правилната посока . 0| 3147 |19.08.2022 Нинова: Битката е на Румен Радев и Илияна Йотова срещу БСП . 0| 4796 |13.08.2022 Йотова: Тежка зима чака България. Петков: Гръцката връзка е факт, цената ще е 4 пъти по-ниска . 0| 3035 |12.08.2022 Илияна Йотова: Разочарованието от кабинета ”Петков” е свързано с бързината, с която опитаха да правят реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads