Реклама / Ads
0| 4227 |28.01.2020 НОВИНИ

Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

.
Илияна Йотова
Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи – това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията по повод три години от встъпването в длъжност на президентския екип.
 

„Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт“, посочи вицепрезидентът.

Дейността на Илияна Йотова е посветена основно на изработването на последователна политика с българите в чужбина. С над 150 дружества на българи от 33 държави, с отделни граждани поддържа постоянен контакт вицепрезидентът.

 

„Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да създаваме паралелни родини“, убедена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света. „Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни идеи, решения, резултати“, посочи Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът е категорична, че не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности. В изказването си Илияна Йотова посочи проблемите пред историческите ни диаспори, основният от които е запазването на българския език и идентичност. Според вицепрезидента България трябва да има ясно разписана политика и да отстоява категоричните си позиции в двустранните преговори.


Илияна Йотова отчете добрите резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с чуждестранни студенти от български произход в София, Пловдив, Варна, Благоевград, на които те поставиха проблемите си. Заедно с компетентните институции бяха намерени решения, които да улеснят обучението и пребиваването на тези студенти в България. Вицепрезидентът смята, че е необходим регистър на завършилите у нас, защото „държавата инвестира в тях, а не знае после какво се случва“.

 

За Илияна Йотова образованието е акцент в темата за българите в чужбина. „Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма как да се запазят българските общности в света на различните, няма как да се мотивират децата и младите хора да се връщат в родината“, изтъкна вицепрезидентът. Изучаването на български език бе сред основните теми на срещите през изминалата година на Илияна Йотова в Германия, Казахстан, САЩ.

 

„Национална цел трябва да бъде изграждането на цялостната верига – от предучилищното образование, училището, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света“, убедена е вицепрезидентът. С няколко български и водещи европейски университети Илияна Йотова разработва програма за няколкодневно представяне на млади хора, избрали българистиката за професия.

 

„Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава до издаване на български паспорт“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че българското гражданство е въпрос на национална идентичност, то е връзката между гражданите и държава. „Когато се придобива гражданство заради български произход, според мен и Комисията за българско гражданство трябва да се постави задължително условие за владеене на български език според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения според българската Конституция, държавното устройство, основните познания за нашата история“, заяви Илияна Йотова и изтъкна, че България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни. Вицепрезидентът очаква по-скоро законите, свързани с българското гражданство, да бъдат разгледани.


В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху ролята на България в Европейския съюз. Според вицепрезидента кампанията за европейските избори не е дала българския отговор за развитието на ЕС и за разлика от политическия дебат младите хора са били много по-активни, с много идеи. Това бе изводът от проведените от вицепрезидента Йотова Студентски лаборатории в София, Шумен, Пловдив, Велико Търново.

 

„Моят стремеж винаги е бил страната ни да бъде фактор при вземането на важни решения, да има самочувствие, да настоява, да убеждава и печели съюзници за каузи. Когато си мълчиш, за да не ти създават проблеми, това съвсем не означава, че авторитетът ти расте“, подчерта вицепрезидентът. На срещите си с европейски партньори Илияна Йотова отстоява категоричната позиция, че няма Европа на равните, когато има двоен стандарт, и поставя въпросите за членството на България в Шенген и отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Вицепрезидентът е убедена, че преди да се мислят стимули за връщане на сънародниците ни от чужбина, трябва да се предоставят онези стимули на българите в България, които да ги задържат в родината. „Връщането на доверието в държавата преминава през рестарта на институциите, връщането на функциите и отговорността им според Конституцията и правилата на парламентарната държава“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът вярва, че България навлиза в десетилетието на промяната, на смелите и отговорни решения. „Вярвам, че ще оставим пред вратата самоцелното противопоставяне в отношенията на всяко ниво“, посочи Илияна Йотова.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4392 |25.01.2020 Предлагаме помощ на Турция . 3| 4391 |23.01.2020 Да не е врат, а шия: Предлагат Комисията по хазарта да стане Национална агенция . 6| 5527 |18.01.2020 Иван Иванов: Създаването на общ ВиК холдинг е опит за изхарчване и източване на милиарди . 8| 4510 |14.01.2020 Коалиционен съвет избира новия екоминистър, предлагат Емил Димитров - Ревизоро
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads