Реклама / Ads
0| 3019 |11.04.2022 НОВИНИ

Владислав Панев: Ясно е, че в коалицията не се обичаме особено в момента

.
В коалицията няма консенсус по почти никой въпрос. Общо взето това стана ясно от думите на Владислав Панев от ”Демократична България” в ефира на bTV. Няма консенсус по въпроса с изпращането на военна помощ за Украйна, няма консенсус за това кой да оглави Българската народна банка, няма консенсус за преговорите със Северна Македония. ”Предсрочните избори са лош вариант, но за съжаление е опция. Избори няма да доведат до по-добро мнозинство”, отсече Панев.
 

"Ако Любомир Каримански бъде избран за шеф на БНБ с гласовете на опозицията, това безспорно ще бъде негативен знак, но това не е такъв проблем. Ясно е, че отношенията не са от най-добрите. Не се обичаме особено в момента. Очевидно процедурата ще бъде извървяна докрай. С какъв резултат - ще стане ясно. Мнозинството ще покаже дали Каримански ще бъде избран. Но това не е най-важната тема за обществото", посочи Владислав Панев.


Темата с шефското място в БНБ предизвика сътресения в управляващото мнозинство. Регионалният министър Гроздан Караджов дори посочи, парите за пътищарите са се превърнали в заложник заради напрежението в коалицията. Преди дни пък от ИТН заговориха, че на Каримански е предложен пост в чужбина, за да се откаже от надпреварата и то малко след като самият той заяви, че е бил заплашван заради намерението си да участва. В крайна сметка другият кандидат - Андрей Гюров от ПП се оттегли и така Каримански стана единственото предложение. От ПП заявиха, че няма да го подкрепят. Това заявиха и от БСП. 


"Няма поети ангажименти за вдигане на ветото върху членството на Северна Македония в ЕС. Наш интерес е Скопие да стане част от блока. Но трябва да водим диалог, за да стигнем до определен резултат, които да са в интерес на българите, които живеят там - да бъдат записани българите в Конституцията, например. Това са важни неща, по които в обществото има консенсус. През главата на българския парламент решения за Република Македония няма да се вземат. Темата е затворена, докато няма консенсус в изпълнителната власт. Има хора с темперамент в коалицията, но мисля, че всичко е в рамките на добрия тон", допълни още Панев. 


"Темата с военната помощ за Украйна ще бъде решен. За каски и бронежилетки има консенсус. Засега няма такъв за предоставянето на оръжия и БСП много ясно го заяви. Законопроектът ще бъде гласуван и най-вероятно ще се даде право на правителството да решава. Това трябва да е въпрос, който да зависи от изпълнителната власт", посочи Панев. 


"Не виждам как ще се намери консенсус за връщането на хартиената бюлетина. Ако се разчита на плаващи мнозинства в НС, това не е добра идея. Това е важен въпрос и гледаме да се съобразяваме с коалиционните партньори. Очакваме и те да го направят.  Предсрочните избори са лош вариант, но за съжаление е опция. Избори няма да доведат до по-добро мнозинство. Управляваме, за да модернизираме България", допълни той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2790 |31.03.2022 Владислав Панев: Въоръжаването на Украйна няма да причини разпад в коалицията . 0| 3283 |30.03.2022 Петков към Столтенберг: Благодаря за топлото и ясно послание по повод 18 г. България в НАТО . 0| 3247 |29.03.2022 Насрочени са делата срещу задържането на Бойко Борисов и Владислав Горанов . 0| 6293 |25.03.2022 Вече било ясно, че "Турски поток" носел ползи за България, но какви - Сачева не каза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads