Реклама / Ads
0| 4903 |07.06.2022 НОВИНИ

Военен експерт: КГБ на Беларус отстранява проруски офицери, но рискът от нахлуване в Украйна остава

.
Александър Лукашенко, Владимир Путин Източник: БГНЕС
Единствената причина, поради която самопровъзгласилият се лидер на Република Беларус Александър Лукашенко може да даде заповед за нахлуване в Украйна, е страхът от загуба на „трона“. Диктаторът се опасява, че руският президент Владимир Путин ще го отстрани от власт. Сега узурпаторът се държи за КГБ на Република Беларус, тъй като тази структура е относително свободна от руско влияние. Вътре в КГБ започнаха дори чистки на проруски офицери.
 

Тази информация сподели военният експерт Олег Жданов в ефира на националния телемарафон, цитиран от УНИАН.

 

Според него Лукашенко се страхува само да не бъде отстранен от власт: „Това е почти единственият аргумент, който Путин има днес, с изключение на физическата ликвидация. Следователно Лукашенко търси консенсус с обществото, с народната милиция. Казва им: „Ако ме защитавате, гарантирам, че няма да влезем във война с Украйна“.

 

Сега в КГБ на Беларус започнаха чистки сред офицери от средно и по-ниско ниво. Проруските силовици се освобождават под лозунга „път на младите“.

 

„Всъщност в обкръжението на Лукашенко има малко служители на сигурността, лоялни към Русия. Неговото КГБ е по-независимо, поради което той се вкопчва в него“, добави Жданов.

 

Според украинския президент Владимир Зеленски рисковете от нападение на Беларус срещу Украйна в момента са минимални. Същото твърдят украински експерти и анализатори, но военните се готвят за най-лошия сценарий.

 

Междувременно Беларус планира да увеличи армията до 80 000 души. Новите поделения ще бъдат окомплектовани с оборудване и въоръжение, които са на склад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3135 |07.06.2022 Генщабът на Украйна: Беларус планира да увеличи размера на армията си до 80 хил. души . 0| 3223 |03.06.2022 Лукашенко готов да позволи износа на украинско зърно през Беларус . 0| 3206 |31.05.2022 Лукашенко верен на Путин - благодари за десетките освободени от украински плен беларуски граждани . 0| 3153 |30.05.2022 Военен зам.-министър: Батальонната група на НАТО ще остане у нас, докато има опасност, особено от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads