Реклама / Ads
4| 5151 |23.08.2018 НОВИНИ

Военен зам.-министър тръгва за САЩ с авиатори, но МО не влияе на избора на изтребител?

.
Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
България се намира в процедура на избиране, в която сме изпратили предложения за закупуване на бойни самолети към всички държави. В момента страните трябва да подготвят техните отговори във връзка с нашите искания, обясни той и добави, че българската страна няма как да повлияе на този етап и по никакъв начин на страните при подготовката на офертите им.Това каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
 

"Българската държава би могла да получи новите си бойни самолети не само от САЩ, но и от която и да е друга държава. Ние ще откликнем на всички получени покани, като целта е в момента, в който те се анализират, българската държава ясно да изяви какви са и методиките за оценка и работа", категоричен бе Запрянов и допълни, че ще се държи много на прозрачността между всички участници.

 

Той поясни, че българските срокове за изготвяне на всички оферти са 3 месеца, но нормалната практика, по думите му, изисква много повече време. Ако имаме непълни оферти, ще загубим време, за да се доуточняват, защото започват да се задават много въпроси, обясни министър Запрянов.

 

"Ние смятаме, че консултациите с държавите биха ги улеснили, защото те много по-бързо да си подготвят техните отговори към нас", изтъкна Запрянов и допълни, че реално на 1 октомври би трябвало да получим конкретни оферти.

"Заедно с нас ще пътуват и двама авиационни експерти", обясни министър Запрянов по повод на недоволството на държавния глава Румен Радев от подготвяната визита от страна на МО в САЩ.

 

Зам.-министърът на отбраната посочи, че политическо решение трябва да избере една държава, с която да се сключи договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договарянето ще мине през правителството и парламента, уверен е Запрянов.

Припомняме, на 22 юни 2017 г. стана ясно, че комисията за избор на нов тип изтребител за българските военновъздушни сили, е предпочела Грипен.

 

Днес президентът Раден изрази недоволството си от липсата на съгласуваност, а и от метода на работа, който се налага по този начин при избора ни на нов боен самолет.

Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки. По думите на Румен Радев, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и получават еднакъв по обем и съдържание отговор.

 

"Ако искаме да бъдем такава държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики", категоричен бе президентът

 

Дни по-рано - на 14 юни 2017 г. от компанията, производител на шведските изтребители, са заявили очакването си за разговори с българското правителство във връзка с откритата процедура за избор на нов изтребител.

 

На 19 септември 2017 г. депутатите предложиха страната ни да започне нови преговори за придобиването на нов тип боен самолет.

 

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход по проекта за придобиване на нов боен самолет.

 

В проекта трябва да се отстранят неяснотите и съмненията за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане. Освен това комисията препоръчва да се актуализират вариантите за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 на "искането за предложение".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |22.08.2018 Зам.-министър: Ако птиците бяха засегнали двигателя на ”Кугър”-а, щеше да стане страшно . 0| 3972 |21.08.2018 Военен „Кугър” скъса електропровод край Стамболийски . 15| 8862 |20.08.2018 Бивш зам.-министър на спорта поема Агенцията по вписванията . 1| 4057 |03.08.2018 Министър Никос Тоскас си тръгва заради огромните пожари в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads