Реклама / Ads

10| 2838 |30.04.2021 НОВИНИ

Военното министерство: С граждански полети Русия въоръжава Сърбия

.
Русия доставя с граждански полети оръжие за Сърбия, пише БГНЕС, позовавайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на отбраната по Закона за достъп до информация.

Според действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде разрешителни за 3 полета годишно на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство.


"За военни въздухоплавателни средства, министърът на отбраната разрешава преминаването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на до 3 въздухоплавателни средства от чужди въоръжени сили (в изпълнение на чл. 13, ал. 1, т. 4 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и на чужди въоръжени сили)", заявяват от МО.


Русия през 2019 и 2020 г. се е възползвала от това четири пъти, по два пъти на година, като по този начин не е надвишила разрешения брой. И четирите разрешителни са били за руски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специална техника за Сърбия.


В същото време става ясно, че Русия е намерила начин да заобиколи тези ограничения, като е доставяла специална военна продукция за Белград с граждански полети.


"Съгласно действащата нормативна база, регламентираща процесите по издаване на разрешения за извършване полети на чужди въздухоплавателни средства във въздушното пространство на Република България, няма изискване министърът на отбраната да съгласува постъпили искания", посочват от МО.


Така през 2019 г. Русия е получила 10 разрешения от българските граждански власти за прелитане над България на свои „граждански въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специална и военна продукция с краен получател Република Сърбия“. През 2020 г. броят на издадените разрешения е 5, а за настоящата – 2.


От МО подчертават, че в настоящия момент, когато страната ни е погълната изцяло от вътрешнополитическите събития свързани с изборите и формирането на нов кабинет, не е издавано разрешение за полети през нашето въздушно пространство на руски самолети, транспортиращи товари със специална продукция с краен получател някоя от балканските държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 4143 |26.03.2021 Бивши шефове на военното разузнаване, генерали, разпитани за шпионската група . 1| 2916 |24.03.2021 Иван Стамболов: Екзотичните имена в гражданските квоти са циркаджийска история . 16| 5624 |21.03.2021 Проф. Стефанов: “Или се крием, или мрем” води до отказване от граждански права . 5| 3100 |04.03.2021 Проф. Галунов прогнозира разочарование от гражданските квоти в листите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ