Реклама / Ads
8| 7621 |27.04.2024 НОВИНИ

Война и пир: Арестуваният генерал-милионер Тимур Иванов командвал строежа на Балкански поток?

.
Тимур Иванов и съпругата му Светлана...
Светлана Маниович (вече Иванова) публикува преди време от името на дъщеря си следния пост: „Когато бях малка, живеех в Сен Тропе и си играех с тапите от френско шампанско… Накратко, имах трудно детство“.
 

Таткото на въпросната дъщеря е Тимур Иванов, зам.-министър на отбраната на Русия. Миналата година поканил на рождения си ден 50 гости. Яли, пили и се веселили три дни, а рожденикът платил 178 000 евро (около 15 млн рубли).

 

Тимур Иванов „изгря“ неочаквано и в друга роля – като ръководител от руска страна на строежа на газопровода Руски/Балкански/Турски поток. Какви са били контактите на обвинения в корупция Тимур Иванов, арестуван преди два дни, с български политици, тепърва ще се разкрива. Знае се със сигурност, че ролята му в проекта за газопровода  е възложена от Кремъл и лично от Владимир Путин.

 

Припомняме, че в Русия арестуваха заместник-министъра на отбраната ген. Тимур Иванов беше арестуван по подозрение за вземане на подкуп. Според доклад във Important Stories, позоваващ се на два независими източника, истинската причина за ареста на руския служител обаче е подозрение за държавна измяна. Плъзнаха дори слухове за участие на Тимур Иванов в заговор за свалянето на Владимир Путин.


.
Ген. Тимур Иванов, Владимир Путин и полк. от КГБ Владимир Гундяев,

сега руски партиарх Кирил...

 

Ето какво казва военният експерт Александър Мусиенко по телевизионния канал FREEDOM: „Русия не е страна, в която лишаването от свобода на висши корумпирани служители е системно явление. По-скоро те са възнаграждавани, отколкото наказани. Не мисля, че говорим за корупция, не всичко е толкова просто“. Експертът посочи връзките на ген. Иванов със семейство Ковалчук, което е в топли отношения с руския диктатор Владимир Путин. „Ковалчук ​​(Юрий, - б.ред.) е единственият човек, на когото Путин позволи да го посещава докато беше в изолация по време на пандемията от COVID-19. И според някои наблюдатели по негов съвет Путин взе решение за пълномащабно нахлуване в Украйна“. Това казва още Мусиенко и допълва, че Тимур Иванов е бил част от руския политически елит, особено близък с военния министър Сергей Шойгу и „гласът“ на Путин – Дмитрий Песков.

 

„Така че ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата. Прогнозирам, че започва саморазправа сред кремълския елит. Ще чуем сигурно и версия, че Иванов е шпионин: работил е за разузнаването на САЩ например или на други държави... Това е само върхът на айсберга. Но той може да е свързан с някакъв заговор срещу самия Путин. Може би има цял кръг от хора, които са подготвяли заговор търсили изходи на Запад, за да се опитат да се договорят за нещо... Скандалът тепърва ще се разраства“, обобщава Александър Мусиенко.

 

Припомняме, че заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов беше арестуван преди два дни за срок от 60 дни. Военният беше задържан на 23 април по подозрение за получаване на подкуп в размер на 1 милион рубли. Според разследващите Иванов е влязъл в престъпен сговор с трети лица за получаване на подкупи при извършване на договорни и подизпълнителски строителни работи за нуждите на руското министерство на отбраната.

 

От декларации за 2016-2019 г. се оказа, че Иванов и съпругата му всяка година са си купували нов автомобил или мотоциклет. През 2016 г. семейството им е имало девет автомобила, а до 2019 г. броят им се е увеличил до 12. Сред най-забележителните е автомобилът ЗиС-110 специална версия (закупен през 2019 г.), цената му варира от 11 до 18 милиона рубли. Сред колите, притежавани от бившата съпруга на Иванов Светлана Захарова от 2016 г. насам, са Астън Мартин, Бентли Континентал, Хамър Н2 и два мотоциклета Харлей-Дейвидсън.

През 2019 г. семейство Иванови придоби жилищна сграда с площ над 1,5 хиляди квадратни метра. Къщата е регистрирана на името на съпругата на Иванов, а не на самия зам.-министър. Синът му от първия брак живее в Мексико в къща  350 кв.м., купена от баща му.

 

Иванов е най-богатият сред зам.-министрите на отбраната. Но не и по-богат от министър Сергей Шойгу, който притежава много имоти, а малката му дъщеря притежава бизнес за над 1 млрд долара, според руски издания.


.
Едно от именията на Тимур Иванов, в което са му гостували Путин,

Песков и други от кремълския елит...

 

През 2021 г. е подписан закон за включване в списък на лицата, подлежащи на държавна защита, на държавни служители от въоръжените сили, участвали в борбата с тероризма, както и служители на чужди разузнавателни служби - участници в специални операции. Във връзка с това информацията за тях е престанала да бъде публична.

 

РИА Новости, официална агенция на правителството в Москва пише: 48-годишният Тимур Иванов работи като заместник-министър на отбраната на Руската федерация от май 2016 г. и се смята за една от най-приближените фигури на министър Шойгу. Иванов никога не е кариерен военен.

 

Роден е в Москва, където през 90-те години завършва факултета по изчислителна математика и кибернетика на Московския държавен университет „Ломоносов“. След това Иванов „се оказва ангажиран в строителството“, заемайки поста съветник в отдела за изграждане на ядрени съоръжения на Министерството на атомната енергетика. Иванов е работил в структурите на Росатом и след това в Министерството на енергетиката до 2012 г. Той е ръководил изграждане на обекти в България и Турция и е бил в топли приятелски отношения с настоящия първи заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко“.Според някои дипломатически източници Тимур Иванов е бил в дружески отношения с посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова. Твърди се, че генералът-милионер е отговарял след 2017 г. за строежа на газопровода Руски/Балкански поток, с когото бившият премиер Бойко Борисов продължава да се гордее, а според експерти е загробващ България проект. Неслучайно РИА Новости споменава конкретно дейност на Иванов в България и Турция. Може би именно под ръководството на Тимур Иванов освен руски строителни компании той е осигурил и въоръжената охрана на българска територия. Което е брутално погазване на българското законодателство.

 

С избухването на пълномащабната война срещу Украйна втората съпруга на Тимур Иванов - Светлана заминава в Париж.

Според руските следователи през март, когато са извършени военни престъпления под ръководството на нейния съпруг, по-специално в окупирания Мариупол, Светлана прекарва време в пазаруване и почивка. Какво всъщност се случва в украинския Мариупол? Градът е сринат от руската армия, голяма част от жителите са избити или прокудени. Руското министерство на отбраната обещава да възстанови разрушените сгради. Обявяват се конкурси за строителни фирми. Печелят ги определени корпорации, считани за близки до зам.-военния министър Иванов. Твърди се, че той е получил подкуп, за да бъдат класирани определени фирми. Той отрича.

 

Преди време Тимур Иванов се прочу в медиите с възхищението си към нацистката униформа на Хитлер. При свое участие в предаване на телевизионния канал "Звезда" говори за мемориалния комплекс "Пътят на паметта", където се съхранява униформа на фюрера на Третия райх Адолф Хитлер. "Уникално произведение", възкликва ген. Иванов.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3334 |27.04.2024 Fitch потвърди кредитния рейтинг на България. Влизането в еврозоната обаче може да е след 2025 г. . 7| 14445 |27.04.2024 Атлантическият съвет: Тодева бе единственият областен управител, който се осмели да демонтира паметника на съветските окупатори . 0| 2436 |27.04.2024 Разминахме се с плащането по наказателни процедури на ЕК заради депата с боклук . 1| 2604 |27.04.2024 БНБ: Инфлацията се понижи от 14% до 5%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads