Реклама / Ads
4| 5789 |23.05.2024 НОВИНИ

Арестуван е зам.-началникът на руския Генщаб за подкуп, грози го 15 г. затвор

.
Вадим Шамарин
Чистката в руската армия, започнала след смяната на военния министър Сергей Шойгу, продължава. Арестуван е зам. началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите Вадим Шамарин, съобщи "Комерсант". Той е заподозрян за вземане на подкуп в особено големи размери и в дома му е извършен обиск. След това Шамарин е отведен на разпит в Главното военно следствено управление. Малко по-късно съдът го остави в ареста за два месеца.
 

Ако бъде осъден, Шамарин може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

 

Шамарин е на тази длъжност от 2021 г., а работи в структурите за комуникация на армията от 1992 г. Награден е с орден "За заслуги към отечеството", втора степен.

 

Официален коментар по задържането няма. Влиятелният Z-Телеграм канал "Рибар", който е близък до руското МО, обаче потвърди информацията и припомни, че предшественикът на Шамарин - Халил Арсланов е бил арестуван още през 2020 г., но следствените действия продължават и досега.

 

"Претенциите към управлението са много: от 2013 г. е реализиран много малък процент от научно-изследователските и конструкторските начинания. А това са немалко пари. Разходи имаше, резултати - не. Към Шамарин претенциите са, че е подправял докладите, за да изглежда всичко прекрасно, както и че е вземал необосновани организационни решения, които вредят на комуникациите в армията. Ако се добавят и многочислените "фалшификации" на уж готови продукти, които бяха меко казано неефективни, неудобните въпроси стават много... Всички тези движения започнаха след колегията на МО: да, няма лов на вещици, но има одит", пише той.

 

През последния месец в Русия бяха арестувани няколко високопоставени военни, включително руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, началникът на кадровия отдел на военното ведомство Юрий Кузнецов и бившият командир на 58-ма армия на Южния военен окръг Иван Иван Попов.

 

Иванов беше задържан в края на април по делото за получаване на подкуп от 1,185 милиарда рубли. Според разследващите фирми на Министерството на отбраната „извършили безплатно строително-ремонтни работи на обекти, за които се твърди, че принадлежат на Иванов“. Той беше отстранен от длъжност и не призна вината си.

 

Кузнецов е обвинен в получаване на подкупи на обща стойност 30,5 милиона рубли. от предприемача Лева Мартиросян. Според следователите генералът е помогнал на Мартиросян да сключи държавни договори и споразумения с Краснодарското висше военно училище на името на армейски генерал С. М. Щеменко (КВВУ) за предоставяне на хотелски услуги за 372 милиона рубли. Това се случи през 2021–2023 г., когато Кузнецов беше началник на 8-мо управление на Генералния щаб на въоръжените сили. При обиска у него са открити пари на стойност над 100 милиона рубли, златни монети, колекционерски часовници и „луксозни предмети“, съобщиха от Следствения комитет.

 

Генерал-майор Иван Попов беше задържан на 17 май по делото за измама в особено големи размери. Защитата му обяви невинността на бившия командир на 58-ма армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2429 |23.05.2024 Ще поскъпне ли токът за домакинствата? Шефът на КЕВР успокоява . 0| 2457 |23.05.2024 При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар . 0| 3903 |23.05.2024 Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК . 8| 10023 |23.05.2024 Мирослав Запорожанов за ФрогНюз: Повишението на цените на имотите води до ефект на богатството. Хората да се образоват финансово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads