Реклама / Ads
10| 4267 |24.02.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна: Какво казват руските медии и руската армия

.
"Днес Русия започна специална военна операция, насочена към защита на хората, които през последните осем години са били обект на насилие и геноцид от режима в Киев“.
 

С тези думи започна новинарската емисия на официалната държавна телевизия в Москва “Россия 1”.

 

Медиите в Русия представят нахлуването на войските на Москва в Украйна като “акт на самозащита”, целящ да преодолее украинската армия. И това не е случайно - по-голямата част от медиите в Русия са държавни. 

 

Много канали цитират изявление на Министерството на отбраната, в което се подчертава, че срещу украински военни обекти се използват "високопрецизни оръжия", без заплаха за цивилните. Вече обаче се появиха първите информации за загинали цивилни, сред които и дете.

 

Някои медии представят и интервюта в контролираните от сепаратистите региони в Източна Украйна, които са в очевидно приповдигнат от случващото се тон.

"Прекрасно е. Няма други думи, с които да го опиша“, каза мъж пред официалният държавен новинарски канал "Россия 24".

 

"Наистина съм щастлива. Чакахме осем години за това", посочи жена пред медията.

Руската армия също разпространява противоречива информация. Руските военни направиха изявление, в което се изтъкват различни твърдения за естеството на инвазията и причините за нея. В него се повтаря твърдението, че нападението срещу Украйна е предприето, за да защити подкрепяните от Русия сепаратистки райони в Донбас. Според твърденията на Кремъл там жителите са атакувани от украински военни. Експерти казват, че това почти сигурно е невярно и западните правителства предупреждават от седмици, че Русия ще създаде претекст, за да оправдае инвазията.

 

Руските военни казват още, че украинските въоръжени сили масово бягат, изоставяйки оръжията и позициите си. Украйна, от друга страна, твърди, че е убила около 50 руски "окупатори“ и е свалила руски самолети – макар че това не може да бъде проверено. Правителството освен това обяви, че ще предостави оръжие на всеки гражданин, който иска да защити страната си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2900 |24.02.2022 Депутатите викат в НС Янев, Генчовска и шефовете на служби заради войната . 5| 3898 |24.02.2022 „Няма оправдание за войната“: Руски журналисти се противопоставиха на „специалната операция“ в Украйна . 59| 5368 |24.02.2022 Столтенберг: Русия затвори вратата. Предупреждавахме с месеци какво ще се случи . 2| 3699 |24.02.2022 Гореща точка: Украйна. Хронология на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads