Реклама / Ads
21| 2808 |02.08.2023 НОВИНИ

Войната в Украйна - като Първата или като Втората световна война?

.
Войната в Украйна
Украинската армия провежда контранастъпление през лятото на 2023 г. В опит да се подготвят за това, руските военни издигнаха отбранителни съоръжения, включително многокилометрови траншейни системи, минни полета, противотанкови ровове и „зъби на дракон“ .
 

Имайки предвид тези приготовления, както и бавното настъпление на украинските войски, журналисти, политици и експерти отдавна са започнали да сравняват сегашното състояние на руско-украинския фронт със западния фронт на Първата световна война, където се водят кръвопролитни битки място без никакъв стратегически успех за страните в конфликта.


Рафаел Коен и Джан Джентиле, експерти от RAND Corporation, уважаван американски мозъчен тръст, казват, че това сравнение е неправилно. Според тях украинската офанзива през 2023 г. по-скоро трябва да се сравни с десанта на съюзниците в Нормандия през 1944 г.


Те отбелязват, че характерът на военните действия в Украйна е по-близък до битките от Втората световна война, включително предвид нестабилността на ситуацията на фронта. Ако на западния фронт на Първата световна война участниците във войната се оказаха в задънена улица, където нито една от страните не можеше да преодолее мощните отбранителни структури на противника в продължение на години, то през Втората световна позиционните битки бяха заменени от бързи пробиви.


„На армията на САЩ бяха необходими около шест седмици ожесточени битки, за да изтласка отбраняващите се германци само на 19 мили около 30 километра от предмостието в Нормандия до френския град Сен Ло. Но когато американците най-накрая успяха да пробият отбранителната линия на врага, германците се оттеглиха ”, пишат Коен и Джентиле.


Именно по това, според експертите, войната между Русия и Украйна прилича на Втората световна война. Те споменават боевете през 2022 г. край Киев, Харков и Херсон, където периодите на затишие бяха заменени от бързото настъпление на украинската армия.


Друго сходство между настоящата война и западния фронт на Втората световна война е гъстотата на войските. През лятото на 1944 г. средната плътност на германските войски, срещани от съюзническите войски, е около хиляда души на миля (1,6 километра). В Украйна гъстотата на руските войски на най-защитените линии на отбрана е около 700 души на миля. За сравнение, в навечерието на битката при Сома през юли 1916 г. средното съотношение на войските на миля от всяка страна е около 10 000 души.


Във войната между Русия и Украйна и двете страни нямат „човешки ресурс“ да разпределят военните по цялата фронтова линия. Руснаците трябва да избират къде да засилят защитата и къде не, а украинците трябва да намерят слабите места в руската защита. Това също според експертите отговаря на случилото се в Нормандия през 1944 г.


Експертите отбелязват, че силите на Антантата по време на Първата световна война са успели да пробият отбраната на противника благодарение на числеността на войските, както и на техническите новости - танкове и самолети. Въоръжените сили на Украйна не могат да използват подобна тактика. Настъпват бавно и предпазливо, като умишлено задържат част от силите си в резерв.


„Нищо не гарантира, че Украйна ще постигне своя пробив в Нормандия през следващите седмици. Но аналогията с Втората световна война е аргумент за търпение и постоянство. Преди почти осем десетилетия Съединените щати бяха изправени пред същите предизвикателства, пред които е изправена Украйна днес. Но американската армия упорства и нейното бавно ежедневно настъпление измори германските защитници, което в крайна сметка даде своя ефект “, заключават експертите.

 

Meduza, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2840 |02.08.2023 Като имате претенции, ще си плащате за тях. Така ли се прави туризъм у нас? . 4| 4344 |02.08.2023 Шеф на ”Грийнпийс”: Като горещ картоф институциите си прехвърлят разрешителното на ТЕЦ ”Марица изток 2” . 6| 2489 |02.08.2023 Експерти: Руските сили стоят зад много случаи на мъчения и сексуалното насилие в Украйна . 3| 2925 |02.08.2023 За последните 24 ч. на фронта в Украйна е имало над 40 преки сражения с руските окупационни сили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads