Реклама / Ads
6| 2464 |02.08.2023 НОВИНИ

Експерти: Руските сили стоят зад много случаи на мъчения и сексуалното насилие в Украйна

.
Източник: Pixabay
Сериозен брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната от руските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на сексуално насилие. Това обяви международен екип от експерти, съобщи Ройтерс.
 

Екипът, наречен "Мобилен екип за справедливост", създаден от международната компания, специализирана в хуманитарно право "Глоубъл райтс къмлайънс", е работил с украински прокурори в областта на военните престъпления в Херсонска област, откакто украинските сили си я върнаха през ноември след над 8 месеца под руски контрол.

 

Украинските власти са проучили над 97 000 данни за военни престъпления и са повдигнали обвинения срещу 220 заподозрени в местни съдилища. Но по-високопоставените извършители на тези престъпления биха могли да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага, който вече издаде заповед за арест за руския държавен глава Владимир Путин.

 

В изготвения доклад на специалистите от "Мобилния екип за справедливост", финансиран от ЕС и от САЩ, са анализирани 320 случая и свидетелски разкази от 35 места в Херсонска област. В 43% от разказите на жертви се споменават практики на мъчения в центровете за задържане, като сексуалното насилие е редовна тактика, наложена им от руските охранители.

 

"Истинският мащаб на руските военни престъпления остава неизвестен. Но ние можем да кажем със сигурност, че психологическите последствия от тези жестоки престъпления върху украинския народ ще останат вкоренени в създанието на хората в идните години", заяви Анна Микитенко, високопоставен юридически консултант в "Глоубъл райтс къмплайънс".

 

Поне 36 разпитани жертви от прокурорите са алармирали за мъчения с електрически ток по време на разпитите, често пъти в областта на гениталиите. Една от жертвите е била принудена да наблюдава изнасилването на друга. На нечовешки жестокости са били подлагани най-често задържани военни, но също и членове на правоприлагащите органи, доброволци, активисти, общински лидери, медици и учители. Техниките на мъчения включвали най-често задушаване, симулация на давене, побоища, заплахи за изнасилване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5202 |02.08.2023 Психологът д-р Пламен Димитров: Темата с домашното насилие е заравяна с десетилетия . 3| 2850 |02.08.2023 За последните 24 ч. на фронта в Украйна е имало над 40 преки сражения с руските окупационни сили . 14| 2737 |02.08.2023 Калина Константинова: Камуфлажната пропаганда за джендърите доведе до пропуските в Закона за домашно насилие . 11| 2856 |01.08.2023 Заради случая от Стара Загора: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС увеличават наказанията при домашно насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads