Реклама / Ads
11| 2546 |01.08.2023 НОВИНИ

Заради случая от Стара Загора: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС увеличават наказанията при домашно насилие

.
Заради случая от Стара Загора: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС увеличават наказанията при домашно насилие Източник: БГНЕС
Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ - СДС и ”Продължаваме промяната - Демократична България”.

Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса. 

 

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК. 

 

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

 

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи. 

 

Извънредно заседание на правна комисия заради промени в Наказателния кодекс

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона.

 

Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.” 

 

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“. 

 

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите. 

 

Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2610 |01.08.2023 Съдия Нели Куцкова за случая с Дебора: Има пропаст в отношенията между гражданите, съда и прокуратура . 6| 2707 |01.08.2023 Пада главата и на съдебния лекар, определил ”леката телесна повреда” на момичето от Стара Загора . 0| 2719 |01.08.2023 Уволниха директорката на РИОСВ-Стара Загора . 1| 2507 |01.08.2023 Първа оставка след случая с бруталното насилие над момиче в Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads