Реклама / Ads
4| 3990 |02.08.2023 НОВИНИ

Шеф на ”Грийнпийс”: Като горещ картоф институциите си прехвърлят разрешителното на ТЕЦ ”Марица изток 2”

.
ТЕЦ
Разрешителното на ТЕЦ ”Марица изток 2” е горещият картоф, който всички институции си прехвърлят, смята Меглена Антонова, изпълнителен директор на ”Грийнпийс” - България.

"ТЕЦ "Марица изток 2" е най-голямата въглищна централа на Балканите. Тя има и най-големия дял на емисиите на замърсяване на атмосферния въздух, които идват от целия въглищен сектор в България. За нас затова е много важно да се рабори в посока как адресираме този проблем", посочи тя.


Още от 2017 г., когато се знаеше, че за въглищните централи трябва да има по-строги изисквания, започна да се говори за едно спасяване, без ясна идея как се решава дългосрочно този проблем, припомни Антонова и добави, че за тях това е прехвърляне на отговорността по казуса.


"Решението на ВАС, което излезе на 31 юли, е точно това - отново отлагане да се вземе решение и може би даже някаква надежда, че до момента, в който излезе финалното решение на съда, може би по други вече причини казусът ще бъде разрешен", коментира тя в интервю за предаването "Преди всички". И добави:


"Вместо съставът на ВАС финално да отсъди, казва - връщаме го за дообсъждане на първата инстанция. Виждали сме как ВАС е способен да вземе решение по същество в други казуси. Затова ни навяват мисли, че има нежелание на този етап да се вземе решение".


По думите й в разрешителните се описват подробно всички условия за това какви трябва да са лимитите на замърсяването, което идва от тях. Това, върху което ние се фокусираме, е серният диоксид и живакът, посочи Антонова и обясни: "Това бяха двата замърсителя, токсични, за които през 2018 г. ИАОС реши да не изисква по-строги условия към тази централа, а после и към други централи в Маришкия басейн, което означава, че те ще продължат да работят по начина, по който и до преди 2018 г. са работили и съответно ще продължим да сме свидетели на едно замърясване и да сме потвърпевши от него".


Или трябва да се инвестира в нови технологии, които да помогнат да се намаляват емисиите, или да се изработват планове и стратегии за това как да се намалява генерално това производство, изказа мнението си тя.


За качествата на въздуха Меглена Антонова посочи: "В периода от 2016 до 2020 г., когато има сравнително намалено производство, от всички въглищни централи замърсяваето е довело до близо 12 млрд. евро в здравни разходи или близо 3000 случая на преждевременна смърт като последица от това замърсяване. Това е от всички въглищни централи, не само от ТЕЦ "Марица изток 2", но предвид, че тя е с най-големия дял, може да се каже, че има много голям принос за тези данни".


Директорът на "Грийнпийс" - България е категорична, че трябва да се върви към промяна. По думите й трябва да се направи ясен план. Няма да са доволни всички от промяната, защото тя ще донесе несигурност за работните места призна тя, но добави, че има много спасителни пояси, които да помогнат за това преходът да не е много тежък.


Работата на директорите на регионалните инспекции е изключително трудна, защото те са между чука и наковалнята, подчерта Антонова. По думите й от една страна хората се оплакват, а от друга страна институциите не помагат за решението на проблемите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2654 |01.08.2023 Докторът, приел пострадалата от Ст. Загора: Това дете няма да се оправи цял живот, като си погледне белезите . 3| 2547 |31.07.2023 Украинското МВнР: Русия е унищожила близо 200 тона зърно, след като се оттегли от сделката . 14| 10615 |30.07.2023 Викторе, като майка и жена се срамувам от позицията ти: ”Мини Марица - изток” осъди защитника на Георги Николаев . 27| 2606 |29.07.2023 Нинова като развалена плоча: Няма да допуснем промяна в Конституцията, която да смени Националния празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads